De Standaard

Wapenstils­tand in havenstad Hodeidah

Als er in Hodeidah niet langer geschoten wordt, kan er meer humanitair­e hulp aan de Jemenieten geleverd worden.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I Er gloort een beetje hoop voor de hongerlijd­ende Jemenieten, nu de twee oorlogvoer­ende partijen een wapenstils­tand in Hodeidah hebben beloofd. Tijdens de onderhande­lingen in de Zweedse stad Rimbo hebben Houthirebe­llen en vertegenwo­ordigers van de regering afgesproke­n dat ze zich terugtrekk­en uit de haven en dat de VN er toezicht gaat houden.

Hodeidah is de belangrijk­ste aanvoerhav­en voor Jemen, die in handen is van de sjiitische Houthirebe­llen en die bestookt wordt door de Saudi’s. De Houthi’s maakten in 2014 gebruik van de algemene onvrede om een opstand te ontketenen en ze verdreven in 2015 president Abd Rabbo Mansour Hadi uit zijn paleis. De Houthi’s worden gesteund door Iran, de aartsvijan­d van de Saudi’s. De Saudi’s staan aan de kant van de Jemenitisc­he president die zijn land weer in handen wil krijgen.

Hoge voedselpri­jzen

De havenstad Hodeidah was tijdens de onderhande­lingen een belangrijk topic, omdat ze cruciaal is voor de bevoorradi­ng van de bevolking en de hulporgani­saties. De commerciël­e scheepvaar­t vermijdt de haven omdat ze niet weet of en wanneer de goederen gelost kunnen worden. De schepen met humanitair­e hulp moeten soms dagenlang wachten voor ze kunnen binnenvare­n. Aangezien Jemen weinig eigen landbouwop­brengst heeft, is de bevolking in

JEMEN

grote mate afhankelij­k van de goederen die via de haven binnenkome­n. De schaarse aanvoer heeft de voedselpri­jzen de hoogte ingejaagd waardoor volgens de VN 20 miljoen mensen met honger bedreigd worden.

Als de wapens in Hodeidah zwijgen, dan zullen voedsel en hulpgoeder­en misschien gemakkelij­ker arriveren. Hoe ze dan verder in het land zullen geraken, blijft een probleem, want de infrastruc­tuur is vernield en er wordt op verschille­nde plekken gevochten. Het is ook de vraag of de VN überhaupt wel in staat zal zijn om de wapenstils­tand af te dwingen en de controle over de haven tijdelijk over te nemen.

In de zuidelijke stad Taëz, waar zwaar is gevochten, zal humanitair­e hulp toegelaten worden. De centrale bank gaat weer functioner­en, waardoor de lonen van ruim 1 miljoen ambtenaren einde heroveren de haven van Hodeidah. lijk uitbetaald kunnen worden. Ook dat zal bijdragen aan de verbeterin­g van de levensomst­andigheden van de burgers. Over de heropening van de luchthaven van de hoofdstad Sanaa is nog geen akkoord. Die is in handen van de Houthirebe­llen en ze is al drie jaar dicht.

Gevangenen­ruil

Verder hebben de partijen afgesproke­n dat ze meer dan 15.000 gevangenen zullen uitwissele­n. De regering heeft een lijst gemaakt van meer dan 8.000 namen, van belangrijk­e leiders, politieke activisten tot leraars, studenten en kinderen. Zij beweert dat meer dan duizend onder hen zijn gemarteld door de Houthirebe­llen. Ook die laatsten hebben een lijst gegeven met gevangenen die ze terug willen. Normaal zou de gevangenen­ruil op 20 januari plaatsvind­en.

Op het einde van die maand worden de vredesgesp­rekken hervat. De afspraken die nu gemaakt zijn, moeten vertrouwen tussen de partijen creëren en het leed van de bevolking vermindere­n. Maar ze betekenen nog geen vrede, want de andere gebieden die in handen zijn van de Houthi’s, blijven het doelwit van het militaire offensief van de coalitie.

Dat er mogelijk een einde komt aan de vierjarige oorlog, kan een gevolg zijn van de moord op de Saudische journalist Khashoggi, die in het Saudische consulaat in Turkije werd gedood. Het Saudische regime kreeg daarvoor bakken kritiek. De Amerikaans­e Senaat heeft de resolutie goedgekeur­d die bepaalt dat de steun aan de door de Saudi’s geleide militaire coalitie wordt opgezegd. De internatio­nale druk kan ertoe bijgedrage­n hebben dat de vertegenwo­ordigers van de Saudische coalitie in Zweden nu wél bereid waren om compromiss­en te sluiten.

Dat er mogelijk een einde komt aan de vierjarige oorlog kan een gevolg zijn van de moord op Jamal Khashoggi

 ?? © afp ?? Regeringsg­ezinde troepen
© afp Regeringsg­ezinde troepen
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium