De Standaard

Oorlogsmed­ailles Roald Dahl eindelijk bij familie

-

Regisseur heeft zelfs tanks en artillerie uit de Eerste Wereldoorl­og, maar dat is zijn hobby als hij niet filmt. (in ‘The Independen­t’)

Roald Dahl, schrijver van klassieke kinderboek­en als Sjakie en de chocoladef­abriek en De GVR, werd tijdens de Tweede Wereldoorl­og neergescho­ten in NoordAfrik­a in 1940; daarvoor lag hij zes maanden in het ziekenhuis in Egypte. Daarna stapte hij meteen weer een vliegtuig in.

Dahls familie wist uiteraard dat hun (groot)vader een oorlogshel­d was – maar waar waren die medailles dan? Niet in het Roald Dahl Museum in Great Missenden, ontdekte zijn kleinzoon Ned Donovan. Hij schreef naar het ministerie van Defensie, dat een paar formuliere­n terugstuur­de. Die vul de Donovan netjes in, waarop hij niets meer hoorde.

Tot woensdag opeens vier medailles in de brievenbus zaten: een 19391945 Star, voor soldaten die overzee vochten; een Africa Star voor soldaten die tussen 1940 en 1943 in NoordAfrik­a vochten, een Defence Medal en War Medal. Dahl had ze nooit opgehaald.

‘Typisch mijn grootvader om zijn medailles zelfs niet af te halen, waarschijn­lijk vond hij dat erg oncool’, zei Donovan lachend tegen de BBC. Hij gaf de medailles aan Dahls weduwe Felicity Crosland, die woensdag toevallig jarig was. ‘Mijn stiefgroot­moeder was in de wolken. Ze heeft ze onder haar hoofdkusse­n gelegd, maar ooit gaan ze naar het museum.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium