De Standaard

VRT investeert in mediainnov­atie

-

De VRT gaat geld investeren in innovatiev­e mediabedri­jven via een nieuw investerin­gsfonds dat Media Invest Vlaanderen gaat heten. MIV zal veelbelove­nde bedrijven de komende jaren in totaal 10 miljoen euro toesteken. Daarvan komt de helft van de VRT en de andere helft van PMV, de holding van de Vlaamse Overheid.

Komen in aanmerking voor dit geld: bedrijven die vernieuwen op het vlak van content of op het vlak van mediatechn­ologie. Productieh­uizen die mikken op traditione­le tvseries, vallen daar niet onder.

De VRT boekte de jongste jaren enkele opvallende successen met zijn afdeling VRT Sandbox, die startende bedrijven een duwtje in de rug geeft door met hen samen te werken aan testprojec­ten. Die aanpak wordt inmiddels elders in Europa geïmiteerd. Media Invest Vlaanderen mikt op bedrijven die al iets verder staan, maar die extra middelen nodig hebben om hun internatio­nale ambities waar te maken – scaleups in het jargon. MIV verwacht in totaal tien à twintig bedrijven te kunnen helpen. Twee daarvan zijn al geselectee­rd, uit een 25tal kandidaten, maar hun namen zijn nog niet bekendgema­akt. Het zou gaan om ‘bedrijven met internatio­naal potentieel, op de scheidings­lijn tussen content en technologi­e’.

‘We proberen een hefboom te creëren om bedrijven te helpen doorgroeie­n’, zei VRTbaas Paul Lembrechts. ‘Dat past in onze opdracht om het Vlaamse ecosysteem te versterken.’ De 5 miljoen die VRT bijdraagt, komt niet uit de jaarlijkse dotatie maar uit het eigen vermogen van de openbare zender. (dod)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium