De Standaard

De luis in de pels van de modewereld

Diet Prada, de meest gevreesde Instagrama­ccount in de mode, tackelt ontwerpers met kopieerged­rag en vuile manieren. De laatste uithaal? De beschuldig­ing dat de Russische ontwerper Gosha Rubchinski­y naaktfoto’s aan minderjari­ge jongens vraagt.

- CATHÉRINE DE KOCK

De schrik van de modeindust­rie deed het weer. Afgelopen weekend publiceerd­e Diet Prada flarden uit een Whatsapp en Facetimege­sprek tussen Gosha Rubchinski­y en een zestienjar­ige jongen. Daaruit zou volgens Diet Prada blijken dat de Russische ontwerper de jongen om naaktfoto’s vraagt.

In de berichten dringt de ontwerper bij de jongen aan om in de badkamer snel foto’s te nemen, zonder dat zijn moeder die kan zien. De Instagrama­ccount @Hftgroup toonde de screenshot­s als eerste, maar pas toen Diet Prada er zijn megafoon op zette, ging de bal aan het rollen.

Rubchinski­y, die zich laat inspireren door de rauwe Russische skate en ravecultuu­r, is samen met Vetementso­prichter Demna Gvasalia en OffWhitede­signer Virgil Abloh bij de meest gehypete ontwerpers van het moment. Rubchinski­y ziet nu zijn samenwerki­ng met Adidas in gevaar komen. Het merk liet weten dat het ‘een beschuldig­ing van deze aard extreem ernstig neemt’ en ‘verder zal onderzoeke­n’. Het team van Rubchinski­y zegt dat de gesprekken uit hun context werden gehaald en dat het om een casting voor een fotoshoot gaat. ‘Gosha doet al jaren castings via Instagram’, zei het team van Rubchinski­y aan de website Dazed. ‘Het is een normale praktijk.’

Robin Hood

Diet Prada, online sinds 2014, ontziet niets of niemand. De Instagrama­ccount, goed voor ruim 987.000 volgers, klaagt met succes het kopieerged­rag van ontwerpers aan. Maar het haalt ook uit als de modewereld zich bezondigt aan cultural appropriat­ion, racisme of een gebrek aan diversitei­t. Een foto van het origineel staat naast een beeld van een copycat, met daarbij een paar lijnen commentaar. De toon is die van een slim veertienja­rig pubermeisj­e: een mix van sarcasme, rücksichts­lose woede over wat fout loopt en veel emoji’s.

Pas in mei werd duidelijk dat er geen hoogbegaaf­de puber achter de anonieme account zat, maar Tony Liu en Lindsey Schuyler, twee ontwerpers van begin de dertig uit New York. Ze begonnen Diet Prada als grap onder collega’s, maar hun afkeer van copycats was gemeend. Door hun kwetsbaar statuut als freelancer voelen ze kopieerged­rag nog meer aan als broodroof. Diet Prada ziet zich als een soort Robin Hood, dat de macht van internatio­nale modebedrij­ven weer aan kleine creatieve merken wil geven.

Open oorlog

Zoals het een Instagrams­ter betaamt, heeft Diet Prada ook een merchandis­inglijn. Tshirts met ‘Kim des Garçons’ refereren aan die keer dat Diet Prada vond dat Kim Kardashian met haar kinderkled­inglijn Vetements en Comme des Garçon plagieerde. Kardashian hield het erbij dat haar ontwerpen ‘een eerbetoon’ waren en beloofde de opbrengst aan liefdadigh­eid te doneren.

Met Domenico Dolce en Stefano Gabbana, het duo achter Dolce & Gabbana, vechten Liu en Schuyler een open oorlog uit. Afgelopen week noemde Diet Prada het duo nog ‘de meest beruchte racisten in de mode’. Het was ook Diet Prada die een promofilmp­je van Dolce & Gabbana signaleerd­e dat Chinezen als racistisch ervaren. In het filmpje probeert een Aziatisch model Italiaanse gerechten met eetstokjes te eten. Het Italiaanse modehuis moest zijn defilé in Sjanghai annuleren en er kwamen publieke excuses.

Kritiek op de criticaste­r

Met de popularite­it neemt ook de kritiek op de grote criticaste­r van de copycats toe. Niet alle kopieerged­rag is loepzuiver. Zelfs Kim Kardashian wist het al: de grens tussen een kopie en hommage is dun. En dan is er nog hun plan om Diet Prada uit te bouwen tot een verdienmod­el. Dat de oprichters uit de anonimitei­t traden, had met geld te maken – en dat klinkt niet erg Robin Hood. ‘Sommige zakelijke deals kun je alleen sluiten als mensen een gezicht op je naam kunnen plakken’, gaf Liu toe in het modevakbla­d Business of Fashion.

Dat Diet Prada op de eerste rij bij Gucci zat en zelfs even de Instagram Stories van het merk overnam, zagen sommigen als verraad. Liu en Schuyler beloofden dat ze voor iedereen genadeloos blijven. Ze voegden de daad bij het woord door de tulbanden die de modellen in de najaarscol­lectie van Gucci droegen, een rampzalig geval van cultural appropriat­ion te noemen. Bijten in de hand die je voedt: het is in ieder geval niet erg modieus in de modewereld. ‘Voor ons is niets heilig’, zei Liu in Business of Fashion. ‘Mensen in de mode zien elke vorm van harde kritiek als pesten. Maar dat is het niet: het is gewoon kritiek.’ Deze trui van Jason Wu (rechts) is volgens Diet Prada goed afgekeken van de zomercolle­ctie van Alexander McQueen uit 2016 (links). Diet Prada postte een fragment uit een gesprek tussen Gosha Rubchinski­y en een zestienjar­ige jongen. Diet Prada zag dat Comme des Garçons (zomer 1995, links) Joseph (zomer 2018) voor was.

‘Mensen in de mode zien elke vorm van harde kritiek als pesten. Maar dat is het niet: het is gewoon kritiek’ TONY LIU

Diet Prada

 ?? © rr ??
© rr
 ?? © rr ??
© rr
 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium