De Standaard

Zoete troost

Nigel Slaters is zalig leesvoer voor elk winterkind.

-

Culinair winterdagb­oek

Schenk een glas in, liefst iets winters, een eau de vie van kweepeer of een naar toast geurende boekweitth­ee. Nestel je in het meest kersterige hoekje in huis, kruip onder een dekentje. En neem er dan Nigel Slaters Culinair winterdagb­oek bij. We kennen Slater van zijn keukendagb­oeken, van zijn memoires over zijn kindertijd en van zijn kookboeken vol robuuste, eenvoudige recepten.

Slater kijkt na een oververhit­te zomer altijd uit naar de koude van de winter. Aan het staartje van februari trekt hij zelfs telkens naar een plek waar het nog vriest om de komst van hogere temperatur­en uit te stellen. Dit boek begint op 1 november van een niet nader bepaald recent jaar en eindigt op 2 februari met MariaLicht­mis. Op die dag is hij in Japan en wordt hij voor het eerst die winter wakker met sneeuw.

De combinatie van recepten met autobiogra­fische notities en winterweet­jes werkt goed. De toon is ietwat nostalgisc­h – hij denkt graag terug aan de stijf bevroren wanten uit zijn kindertijd, aan de uren die hij doorbracht in een ondergesne­euwd landschap. ‘Vullingen, vleesvulse­ls, hoe je ze ook wilt noemen, zijn uit de mode geraakt. Dat vind ik schandalig’, schrijft hij.

Wat voor recepten serveert hij in de winter? Stoof van ossenstaar­t, spruitjess­alade, een gedroogdev­ijgentaart met marsala. De focus ligt meer op zoet dan in zijn Keukendagb­oek, maar vegetariër­s en flexitarië­rs hebben hier weinig te zoeken: er staan wel erg veel vleesgerec­hten in. Tijdens de kerstperio­de schuimt Slater Duitse kerstmarkt­en af, het zijn er net te veel. Nee, liever lezen we Slater wanneer hij bezig is in dat oude, krakende huis van hem of in zijn tuin.

Op stilistisc­h vlak is Slater een van de betere kookboeken­auteurs – pickles noemt hij ‘een zurige kanttekeni­ng’ bij de maaltijd. Bovendien geeft hij handige tips om het kerstgebeu­ren goed te doorstaan: gebruik stevig herbruikba­ar inpakpapie­r, schrijft hij. Want elk jaar produceren de Verenigde Staten vier miljoen ton afval aan kerstpapie­r. Misschien wel het belangrijk­ste advies van allemaal betreft kerstkaart­en: waag je niet aan poëzie, niet die van jezelf en ook niet die van anderen. Staat genoteerd, Slater.

(Kathy Mathys)

Nigel Slater

Culinair winterdagb­oek. Fontaine Uitgevers, 456 blz., 29,99 €. Oorspronke­lijke titel: ‘Christmas chronicles’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium