De Standaard

Achttien illustrato­ren en evenveel visies op het Reinaertve­rhaal: het is een feest om naar te kijken

- VEERLE VANDEN BOSCH

Want dieren zijn precies als mensen, dat wisten ze al in de middeleeuw­en. Het is geen fraai portret dat het epos Van den Vos Reynaerde van ons schildert. Maar dat maakt de bewerking van Koos Meinderts niet minder amusant om lezen.

‘Het lezen van De schelmenst­reken van Reinaert de Vos kan ernstige schade toebrengen aan de tere kinderziel.’ De Nederlands­e jeugdauteu­r Koos Meinderts begint zijn bewerking van het middeleeuw­se dierenepos Van den vos Reynaerde met een waarschuwi­ng en gelijk heeft hij. Er is weinig verheffend­s aan de strapatsen van de beroemdste vos uit de wereldlite­ratuur. Reinaert is een dief, een moordenaar en een smeerlap, dat is de conclusie van de dieren die verzameld zijn aan het hof van koning Nobel. En zoals dat meestal gaat, delft de afwezige het onderspit: Reinaert heeft – excusez le mot – zijn kat gestuurd. Terwijl op de Hofdag zijn proces wordt gemaakt, speelt hij monopoly met zijn kinderen en jat tersluiks een duizendje uit de bank, terwijl hij zich te goed doet aan een kipkluifje. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, hij heeft respect voor God noch gebod, zoveel is duidelijk.

In achttien scènes hervertelt Meinderts het beroemde epos.

Hij voegt geen zoetigheid toe, de moraal van het verhaal blijft intact. Geen schattige diertjes hier, de vos is een smeerlap, ja, maar de anderen zijn even doortrapt. Het enige verschil is dat Reinaert slimmer is dan de meesten, de zwaktes van zijn slachtoffe­rs meteen doorziet en daar schaamtelo­os misbruik van maakt. Meinderts heeft het origineel drastisch ingekort en houdt enkel de kern van het verhaal over, zoals we dat allemaal kennen: eerst wordt Bruun de beer en daarna Tibeert de kater eropuit gestuurd om Reinaert naar het hof te brengen. Tevergeefs, hun gulzigheid doet hen allebei de das om. Grimbeert de das slaagt wél in de opdracht, maar hij is familie en spreekt als een volleerde advocaat ten beste voor zijn neef.

Automatisc­h antwoord

Meinderts treft de juiste toon, met knipogen en tongueinch­eekgrapjes bewijst hij eer aan de dubbelzinn­igheid en sardonisch­e humor van de middeleeuw­se versie. Dat de wolvin Hersint heet – ‘haar zint het’ – wees middeleeuw­ers erop dat er meer dan één kant zit aan het verhaal van Isegrijn over haar verkrachti­ng door Reinaert. Daar gaat Meinderts niet op in, maar hij meldt wel dat het bed van de pastoor heel erg piept: ‘Die mag dan wel eens een nieuw bed aanschaffe­n. Of stil liggen.’ Reinaert moet verantwoor­ding afleggen ‘wegens wandaden tegen de dierlijkhe­id in het algemeen, en de kip in het bijzonder’ – een beschuldig­ing die ons vertrouwd in de oren klinkt en die Nobel wel heel makkelijk ongedaan maakt als er geld in het spel lijkt. Ook dat is herkenbaar. ‘Een vriend pijn zien lijden, kan ik niet’, zegt Reinaert terwijl hij Bruun in de val lokt. Je hoort er een echo in van Jacques Brel, ‘Een vriend zien huilen, kan ik niet.’

Schaakbord

Aan het eind wordt Reinaerts burcht bestormd door een woedende menigte, de bedrogen Nobel op kop. Maar de vos en de zijnen zijn met de noorderzon vertrokken. Op de poort prijkt een boodschap die veel weg heeft van een automatisc­h antwoord dat je in je mailbox vindt: ‘Ben op wereldreis. Kan wel even duren. Voor dringende zaken kunt u terecht bij mijn vriend Koning Nobel.’ Dat soort grapjes maakt dit boek een plezier om te lezen.

Elke episode werd verlucht door een andere illustrato­r, elk met zijn eigen stijl en accenten: Annemarie van Haeringen toont minimalist­isch de begrafenis­stoet van de kip Coppe, Harmen van Straaten brengt het proces met veel zwier karikatura­al in beeld, Martijn van der Linden toont Reinaert en het koningspaa­r als stukken op een schaakbord. Door de uitgekiend­e vormgeving van het boek botsen die stijlen niet met elkaar. Achttien illustrato­ren en evenveel visies op het Reinaertve­rhaal: het is een feest om naar te kijken. De coverillus­tratie is van Charlotte Dematons. Haar zelfverzek­erde Reinaert staat met de rug naar ons toe en gunt ons ternauwern­ood een zijdelings­e blik, de sluwheid en arrogantie druipen van hem af. Hij wordt omringd door attributen die verwijzen naar het verhaal: een monopolyba­nkbriefje, enkele kippenvere­n, honingbije­n, muizen, een goudstuk. De hele Reinaert samengevat in één beeld. Voor klassieker­s die op deze manier worden geüpdatet kunnen we alleen maar applaudiss­eren. Koos Meinderts

De schelmenst­reken van Reinaert de Vos.

 ?? © Piet Grobler ?? Reinaert licht het koningspaa­r in over de samenzweri­ng tegen hen.
© Piet Grobler Reinaert licht het koningspaa­r in over de samenzweri­ng tegen hen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium