De Standaard

Ingebeelde vrienden

- DORIEN KNOCKAERT

Ik heb Tamar, John en Laurie nooit ontmoet, en toch heb ik de mooiste herinnerin­gen aan de keren dat we samen kookten, dat ik op de trein moest lachen om hun grappen, dat ik me in bed liet meevoeren door hun zinnelijke details. Mijn favoriete kookboeken­auteurs aller tijden.

Tamar is Tamar Adler, de auteur van An everlastin­g meal, een boek dat veel beter zou verkopen als het Geniaal met restjes zou heten, of Makkelijk scoren met goedkope ingrediënt­en, en dat zijn ook echt dingen die Adler je leert. Maar toen ze dit boek schreef, had ze haar korte carrière als restaurant­kok afgerond, en mogelijk had ze het wat gehad met het louter doelmatige denken. Want behalve een praktische gids is het ook een ode aan het laagtechno­logische koken (hoofdstuk 1: ‘How to boil water’), aan de flow waarin een keuken je kan brengen, aan de opwinding die je opzoekt wanneer je iets extreem sobers serveert. Dat laatste durf ik nog altijd niet, toch niet voor gasten, maar als het er ooit van komt, zal Adler de ingebeelde vriendin zijn die me heeft opgestookt.

Enerzijds stelt ze je gerust: ‘Koken is de jongste jaren gaan lijken op een moeilijkhe­id die bovenop onze andere moeilijkhe­den komt. Terwijl het iets anders kan zijn: een uitweg’, schrijft ze. Anderzijds port ze je aan. Om te koken met bonen, en hun kookvocht onversnede­n te serveren als een soep. Om radijzen op een bord te schikken en te besluiten dat dat al een salade is. Want al wat een salade moet zijn, is ‘een flits energie die de eentonighe­id doorbreekt, die de randjes van een maaltijd scherper maakt, die je doet gewaarword­en waar de ene smaak stopt en de andere begint.’ Kijk hoe ze de lat noch hoog noch laag legt. En hoeveel ze van eten snapt.

Verlegen mensen

Laurie Colwin zou nu 74 geweest zijn als ze niet op haar 48ste was gestorven aan een hartaanval. Ze laat (behalve vijf romans en drie verhalenbu­ndels) twee kookboeken na met recepten die vandaag een beetje glansloos overkomen – braadkip, aardappels­alade, spinazie met room – maar ook als ze langer had geleefd, zou ze waarschijn­lijk geen instagrama­ccount gehad hebben om te tonen hoe granaatapp­el alles sexy maakt. Glans is bij Colwin iets relatiefs, en mislukken even interessan­t als schitteren: ‘Er is iets triomfante­lijks aan een waarlijk degoutante maaltijd. Ze nestelt zich in je geheugen met een lugubere gloed’, schreef ze in Home cooking.

Succes in het koken betekent bij Colwin vooral dat het je helpt om soepel en vriendscha­ppelijk te leven. ‘Voor verlegen mensen is de keuken de juiste plaats. Of toch de plaats waar ze kunnen beginnen’: het is een van de vele stukjes die ik in haar boeken met potlood onderlijnd­e. Ik heb ook wel een keer een recept van haar geprobeerd. Niet doen.

Midnight snacks

John Thorne heeft zijn hele auteurscar­rière gewijd aan alledaags koken. Hij kan indruk maken met een erudiete geschieden­isles over rijstlinze­ngerechten. Maar ook met een eerlijke bloemlezin­g van zijn vettige ‘midnight snacks’, ‘gedreven door krachten die nog niet zo eenvoudig uit te leggen zijn’.

‘Als ik het type was dat voor gasten kookt, dan zouden ossobuco en risotto milanese nu waarschijn­lijk tot mijn repertoire behoren’, schrijft hij in Pot on the fire. ‘Maar ik kook om elke dag iets fijns te geven om naar uit te kijken, en om mezelf te trakteren op de rustgevend­e focus die ontstaat wanneer je werkt met vertrouwde ingrediënt­en.’

Thorne schrijft zoals hij kookt: trefzeker, maar niet behaagziek en al zeker niet modieus. Het kan verklaren waarom hij zelfs in de VS, waar hij woont, amper bekend is. Hij heeft nooit een restaurant gehad, nooit een tvshow, nooit een bestseller. Hij heeft altijd veel tijd gehad om te schrijven, goddank.

De citaten in dit stuk zijn door de auteur vertaald. Van Tamar Adler, Laurie Colwin en John Thorne is (nog) geen enkel boek in het Nederlands uitgebrach­t.

Tamar Adler

An everlastin­g meal. Cooking with economy and grace.

Simon & Schuster, 250 blz., 17,99 € (eboek 12,36 €).

Laurie Colwin

Home cooking. A writer in the kitchen. Penguin, 208 blz., 13,99 €.

John Thorne

Pot on the fire. Further confession­s of a renegade cook.

North Point Press, 528 blz., tweedehand­s verkrijgba­ar (eboek 6,40 €).

 ?? © rr ?? De originele coverillus­tratie van Anna Shapiro voor het boek van Laurie Colwin.
© rr De originele coverillus­tratie van Anna Shapiro voor het boek van Laurie Colwin.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium