De Standaard

Op reis met Peter Paul

-

Het is een aantrekkel­ijk en rijk thema voor een kunstreis door Europa: leven en werken van Peter Paul Rubens (15771640), reislustig­e schilder en diplomaat. De Grote Rubens Atlas van Gunter Hauspie vult die leemte: de reisjourna­list en historicus voert de barokmeest­er op als ideale reisgids door het Europa van het begin van de zeventiend­e eeuw. We bezoeken het Duitsland van zijn jeugd, de kunststede­n in Italië waar hij verbleef, studeerde en werkte, het hof in Londen, in Madrid, in Parijs – en natuurlijk Antwerpen, veel Antwerpen.

De Grote Rubens Atlas is een klassiek boek: het bevat afbeelding­en van Rubens’ werken, foto’s van de bestemming­en, oude en nieuwe kaarten, plattegron­den, wandelrout­es, praktische informatie. Misschien roept die ‘Grote’ in de titel de verkeerde verwachtin­g op: het formaat is vrij bescheiden, net iets te onhandig voor een reisgids in de rugzak en net iets te klein om een kunstboek voor de salontafel te zijn. Maar het is dan wel weer een boek dat zowel de citytrippe­r als de zetelreizi­ger kan bekoren.

De Grote Rubens Atlas is het eerste deel in een reeks – de Vlaamse overheid trekt er geld voor uit – waarin ook Van Eyck en Bruegel opgenomen worden. Iets om naar uit te kijken. (Peter Jacobs)

Gunter Hauspie

De Grote Rubens Atlas. Lannoo, 192 blz., 24,99 €

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium