De Standaard

De puzzel van Warhol

- (Jozefien Van Beek)

Vijf jaar lang werkte de Nederlande­r Typex aan Andy, een lijvige graphic novel over Andy Warhol die niet alleen werk en leven van de popprins weergeeft, maar ook zo goed als de hele twintigste eeuw behelst. Want Warhol (19281987) was erbij: hij moet aan het begin van zijn carrière opboksen tegen macho kunstenaar­s als Jackson Pollock, maakt sterren van Lou Reed en de zijnen, vraagt zich wanhopig af of hij meer disco of punk is, en stapt in de eighties de boksring in met wild child JeanMichel Basquiat.

Dat alles en (véél) meer tekent Typex op in ruim vijfhonder­d uitzinnig gekleurde bladzijden, opgedeeld in tien chronologi­sche hoofdstukk­en, waarbij telkens de protagonis­ten geïntroduc­eerd worden alsof ze oude filmsterre­n zijn. Nog opmerkelij­ker: voor elk deel hanteert hij een andere tekenstijl. Cartoonesk zwartwit voor zijn kindertijd – kleurentel­evisie bestond nog niet – dreigend rood voor het hoofdstuk waarin hij neergescho­ten wordt door radicaalfe­ministe Valerie Solanas, sober en stijlvol naarmate zijn levenseind­e nadert.

‘Feitelijke fictie’, luidt de ondertitel van het boek, want ‘als je alleen maar navertelt wat er gebeurd is, gaat hij niet leven’, zei Typex in een interview. ‘Daarom vond ik dat ik gebeurteni­ssen kon verplaatse­n of weglaten, terwijl ik andere, ogenschijn­lijk onbelangri­jke elementen juist wél heb toegevoegd.’ Zo maakt hij van Warhol inderdaad een personage vol tegenstrij­digheden, even complex als een echte mens.

Tijdens zijn research las hij over een klasgenoot­je van Andy, dat vertelde dat zij de enige twee jongens waren die na de gymles, bij het douchen, hun handen voor hun kruis hielden. Niet algemeen geweten en schijnbaar insignific­ant, maar net dat soort details gebruikt Typex om zijn Andy te doen leven. En aan details geen gebrek: Warhol en de vaste bezoekers van The Factory legden zichzelf in de jaren zestig voortduren­d vast op camera, en dat materiaal is nog steeds beschikbaa­r. Typex reisde ervoor naar Pittsburgh, waar Warhol opgroeide als derde kind in een arm en diepgelovi­g immigrante­ngezin.

Andy is een huzarenstu­kje. Een biografisc­he puzzel doordronge­n van cultuurges­chiedenis – geregeld kronkelen lyrics van liedjes over de pagina’s, als soundtrack bij je lectuur. En hoe meer je al over Andy Warhol weet, hoe leuker het boek wordt. Maar ook zonder voorkennis is het een zeer fijne leeservari­ng, die er ongetwijfe­ld voor zal zorgen dat je tijdens én na het lezen Warhols oeuvre en leven zélf verder gaat uitpluizen. Andy. De vele levens van Andy Warhol. Scratchboo­ks, 568 blz., 35 €

 ?? © Typex ??
© Typex
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium