De Standaard

De raven van de Tower

-

Je hebt er een XXXL naamkaartj­e voor nodig. De auteur van dit boek is officieel en voluit Yeoman Warder Christophe­r Skaife, of Her Majesty’s Royal Palace and Fortress, the Tower of London, a member of Her Majesty’s Bodyguard of the Yeoman of the Guard Extraordin­ary. Skaife laat zich liever kortweg ‘de ravenmeest­er’ noemen, omdat hij onder de Yeoman Warders (alias Beefeaters) verantwoor­delijk is voor het welzijn van zeven zwarte vogels die in semivrijhe­id op het terrein van Londens iconische stadsburch­t leven. Het zijn mythische vogels die goed verzorgd moeten worden, want als er hen iets overkomt, barst er onheil los over de koninklijk­e familie, heet het.

Christophe­r Skaife vertelt zonder poespas of literaire ambitie het dagelijkse leven in en om de Tower. Je ziet hem zo voor je, in dat onhandige, opvallende kostuum, trots om bij dit curieuze circus te horen. Hij spreekt zijn lezer toe, alsof hij zijn zoveelste rondleidin­g geeft, met gevoel voor (flauwe) humor en met aandacht voor wat het publiek graag wil weten. Hij heeft maar één hebbe lijkheid: voor hij in de volière van de Tower belandde, was Skaife jarenlang in actieve militaire dienst, en dat laat hij meermaals graag en met trots aan de lezer weten.

Zijn lichte, onderhoude­nde boek is voer voor anglofiele­n en royalisten, maar die moeten ook tegen een ontnuchter­end stootje kunnen: veel van de verhalen over de raven zijn apocrief of verzonnen in de negentiend­e eeuw. (Peter Jacobs)

Christophe­r Skaife

De ravenmeest­er. Mijn leven met de raven van de Tower of London.

Vertaald door Margreet de Boer, Spectrum, 204 blz., 22,50 € (eboek 12,99 €). Oorspronke­lijke titel: ‘The ravenmaste­r’.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium