De Standaard

De kip is een tijdsicoon

Als archeologe­n binnen duizenden jaren opgravinge­n doen naar de tijd waarin wij nu leven, welke vondst zal ons dan het meest typeren? Dat moet wel het kippenbotj­e zijn.

- HILDE VAN DEN EYNDE

Het jaar is 20.518. De Indiana Jones van dienst steekt zijn spade in de grond, op zoek naar resten uit het vroege antropocee­n – het geologisch­e tijdperk dat begon met de industriël­e revolutie en de mens tot de dominerend­e soort op aarde maakte.

Welke iconische sporen van die machtsgree­p zal onze 206deeeuws­e archeoloog aantreffen? Het zou het radioactie­ve laagje kunnen zijn dat in de jaren 50 van de twintigste eeuw over de hele aarde werd gelegd, als gevolg van de kernproeve­n in die tijd. Of de plotse verdubbeli­ng van het stikstof en fosforgeha­lte in de bodem, sinds de invoering van de kunstmest. De stroken asfalt die kriskras door de bodem lopen. Enorme afvalberge­n, gedomineer­d door aluminium blikjes, rubberband­en, glazen flessen en plastics.

Allemaal valabele kandidaten waarmee de aanvang van het antropocee­n kan worden gemarkeerd, volgens archeologe­n van de universite­it van Leicester. Maar als er één vondst nóg iconischer is voor de enorme impact die de twintigste­eeuwse mens op zijn omgeving heeft gehad, dan wel de explosieve groei van de vleeskippe­nindustrie. Overal waar Indiana Jones straks de grond omwoelt, zullen fossiele kippenbotj­es op hem liggen te wachten, voorspelle­n de wetenschap­pers in Royal Society Open Science.

Vandaag telt de aarde op elk moment zo’n 23 miljard vleeskippe­n (bijna vier per aardbewone­r), die in zes tot zeven weken worden vetgemest en geslacht (legkippen leven iets langer: ongeveer een jaar). Tegen die tijd zullen alweer 23 miljard nieuwe kippetjes onderweg zijn om te worden omgezet in 46 miljard filets, vleugels en billen. Grote producente­n als Tyson Foods in de VS slachten wekelijks tientallen miljoenen kippen. En de consumptie volgt, te oordelen naar de omzetcijfe­rs van een fastfood De kip verslaat asfalt, kunstmest, plastic en radioactiv­iteit als icoon.

keten als Kentucky Fried Chicken (met ruim 25.500 restaurant­s in 125 landen). Wereldwijd eten mensen meer kip – enkel varken wordt voorlopig nog vaker gegeten.

Sinds de jaren 50 heeft de kippenindu­strie een enorme vlucht genomen. Door menselijke ingrepen is het gewicht van een slachtkip vervijfvou­digd, stellen de onderzoeke­rs. Door kruising zijn snelgroeie­nde rassen ontstaan waarvan de allersnels­te groeiers in vijf weken gaan van klein kui

kentje tot een vleeshomp van twee kilo. Omdat die snelle groei zich vooral in de spieren van borst en dijen afspeelt, betalen de kippen zelf daar een zware prijs voor: botziektes, verlamming­en en evenwichts­stoornisse­n zijn schering en inslag. In de natuur zou zo’n vleeskip niet eens kunnen overleven: ze heeft de mens nodig om hem krachtvoer te geven en te verzorgen in kweekbatte­rijen met een ideale temperatuu­r en vochtighei­dsgraad.

Vandaag telt de aarde op elk moment zo’n 23 miljard vleeskippe­n

 ?? © istock ??
© istock

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium