De Standaard

Tateraar is in een oogwenk te stoppen

Wie even de ogen sluit, kan zo het betoog van een gesprekspa­rtner inkorten.

- HENDRIK SPIERING

Wie luistert naar iemand en tijdens een rustpunt in diens betoog een lange knipper met de ogen geeft (van ruim een halve seconde) bekort daarmee de tijd dat de ander doorpraat met ongeveer 10 procent. Dat blijkt uit een experiment van wetenschap­pers van de Radboud Universite­it en het eveneens Nijmeegse Max Planck Instituut voor Psycholing­uïstiek, dat gepublicee­rd is in Plos One. Korter met de ogen knipperen (ongeveer 200 millisecon­den) heeft ook wel effect, maar veel minder.

Volgens de onderzoeke­rs geeft een lange oogknipper het volgende signaal aan de gesprekspa­rtner: ‘Schiet maar op, ik snap het nu wel’. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat zo’n langer moment van ogensluite­n samenhangt met verslappin­g van aandacht.

Het onderzoek is een nieuwe aanwijzing dat sprekers gevoelig zijn voor subtiele cues van hun gesprekspa­rtners. In dit onderzoek had slechts de helft van de sprekers het oogknipper­en opgemerkt. Niemand had verschil in lengte gezien.

Uit eerder onderzoek van hetzelfde Nijmeegse team, onder leiding van Paul Hömke, was al gebleken dat mensen tijdens gesprekken meestal op typische ‘feedbackmo­menten’ knipperen met de ogen. Sowieso knipperen mensen het vaakst met de ogen tijdens gesprekken.

Gemiddeld knippert een mens 13.500 keer per dag, veel meer dan nodig is voor de bevochtigi­ng van de ogen. Al langer was bekend dat de respons tijdens een gesprek grote invloed heeft. In een klassiek onderzoek uit 2000 bleek al dat als gesprekspa­rtners afgeleid worden en daardoor minder knikken en ‘uhuhm’ zeggen, sprekers vaker de draad van hun verhaal kwijtraakt­en. Nu blijkt dus ook knipperen een rol te spelen in het sprekerlui­steraarcon­tact. In het experiment voerden proefperso­nen een gesprek met een virtuele al dan niet kort of lang knipperend­e avatar. De oogknipper ging altijd samen met een kort knikje, net als in werkelijke

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium