De Standaard

Blij weerzien met Phara

-

Als Phara de Aguirre ‘De afspraak’ presenteer­t, dan knettert het aan tafel.

Ze heeft ons verrast. Eigenlijk zou Phara de Aguirre pas in januari beginnen als gastvrouw van De afspraak. Maar kijk, ze is nu toch al twee weken bezig. Is Bart Schols ziek, had hij dringend vakantie nodig? Geen idee, er is met geen woord over gerept. Het mag dan op een diefje gebeurd zijn, punt is dat Phara na acht jaar weer op haar plaats zit.

Oké, de voorbije twee weken was er meer dan genoeg grondstof om een (semi)politiek duidingspr­ogramma naar een hoger niveau te tillen. Er was het Brexitdram­a en natuurlijk de politieke soap (of circus, zo u wil) rond het Marrakechp­act.

De afspraak speelde vaak mooi dubbelspel met Terzake. Vorige week woensdag, bijvoorbee­ld, beet Annelies Beck in Terzake bijna haar tanden stuk op de duistere beeldspraa­k van Peter De Roover (NVA) (de kernwoor den waren ‘Delhaize’, ‘chips’ en ‘rode lijnen’). Phara had net de juiste specialist­en aan tafel om zijn woordenspe­l helemaal uiteen te rafelen. Jep, Phara is er gretig ingedoken, met een soort discreet enthousias­me en een glimlachje dat goesting verraadt. Die com binatie werkte zo aanstekeli­jk, dat we bijna vergaten hoe triestig dat politieke schouwspel eigenlijk wel geweest is. Er was genoeg materiaal om heftig over te debatteren, maar deze woensdag knetterde het aan tafel onder Pha ra’s regie zelfs over ‘een stap in een beslissing’ over arbeid in het Europees Parlement.

Geraffinee­rd is Phara’s stijl als arbi ter in dit spel. En hoewel ze de meeste zwaargewic­hten aan Terzake liet, pakte ze de politici aan haar tafel – zoals dat hoort – telkens net een tikje harder aan. Koen Geens (CD&V) mocht over zijn boek komen vertellen, maar een puur reclamepra­atje? Dat liet ze niet toe.

Heerlijk ook hoe ze Kris Van Dijck (NVA) tussen neus en lippen verbeterde toen hij een spreekwoor­d verkeerd gebruikte (hij zei ‘het sop en de kool sparen’, het is ‘de kool en de geit sparen’). Het blijft altijd elegant. Handig haalt ze experts uit hun discours om wat ze net gezegd hebben gebald samen te vatten. Even handig kietelt ze hen om de dingen te zeggen die ze zelf als ceremoniem­eester niet in de mond kan nemen. Duiden is wat ze doet. Zelf scoren hoeft niet.

Ze blijft ook weg van het sentimenta­lisme dat bij sommige talkshowho­sts zo in zwang is geraakt. Zelfs als Joris Hessels een filmpje komt tonen van een man met kanker die net zijn vrouw verloren is, begint ze niet overempath­isch te zuchten hoe kranig hij wel is. Ze blijft bij de les en stelt de vragen waar wij een antwoord op willen weten. Van ons mag ze nog even blijven. Phara is meer dan een profession­ele depanneur. Ze is de natuurlijk­e presentato­r van een programma als dit. Het zit haar zo goed als een ouwe jas die ze weer aangetrokk­en heeft.

Phara is meer dan een profession­ele depanneur. Ze is de natuurlijk­e presentato­r van een programma als dit

De afspraak, van maandag tot donderdag na Terzake op Canvas.

 ?? © Geert Van Hoeymissen ??
© Geert Van Hoeymissen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium