De Standaard

Europa heeft een kopzorg minder. Of niet?

-

De rente op Italiaanse staatsobli­gaties is gisteren sterk gedaald. Beleggers belonen daarmee de toegeeflij­kheid van de Italiaanse regering. Premier Giuseppe Conte deelde woensdagav­ond aan Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker mee dat de begroting niet langer een tekort van 2,40 procent voorziet, maar van 2,04 procent (DS 12 december).

De rente daalde van 3 procent naar 2,9 procent, het laagste peil sinds september. Belangrijk­er nog was het krimpende verschil met de Duitse rente. Ook de dag voordien was de rente al fors gezakt, toen uitlekte dat Rome als eerste met zijn ogen zou knipperen in het chicken game met de Commissie.

Toch blijven er nog veel onzekerhed­en. De begrotings­belofte is gedaan door premier Conte, en het blijft onduidelij­k hoe vicepremie­r Matteo Salvini nu zijn dure verkiezing­sbeloften wil realiseren. ‘We werken aan de realiserin­g van onze beloften, maar willen sancties van de EU en problemen met de markten vermijden’, tweette Salvini.

Hij heeft intussen een extra troef in handen gekregen, in zijn pleidooi voor ruimere begrotings­normen. Frankrijk stevent af op een tekort van meer dan 3 procent als gevolg van dure beloften die president Emmanuel Macron heeft gedaan aan de gele hesjes. Salvini eist dat de Commissie voor Frankrijk even streng zal zijn als voor Italië. Maar Europees commissari­s Pierre Moscovici, een Fransman, heeft er tot nu toe geen blijk van gegeven dat hij dat inderdaad van plan is.

In een reactie op het nieuwe begrotings­voorstel van Conte liet Moscovici weten dat het ‘een stap in de goede richting’ was, ‘maar we zijn er nog niet’.

Analisten bleven voorzichti­g. Ze zijn bang dat Contes belofte cosmetisch zal zijn. Een aantal dure maatregele­n is uitgesteld, maar niet afgevoerd. Onderligge­nd blijft de Italiaanse economie problemati­sch. Zolang de groeimotor niet aanslaat, is het bijna ondoenbaar om de begrotings­tekorten snel terug te dringen. De Italiaanse regering gaat ervan uit dat de groei volgend jaar zal aanwakkere­n, maar lijkt zijn eigen wensen voor werkelijkh­eid te nemen. De begroting gaat uit van 1,5 procent groei, economen ramen dat het eerder 0,9 procent zal zijn. Veel marktwatch­ers denken daarom dat de werkelijke tekorten veel hoger zullen zijn dan wat de begroting voorziet. ‘De waarschijn­lijkheid dat deze doelstelli­ng gehaald wordt, is minimaal’, oordeelde Rabobank. ‘Zonder groei is het een kwestie van tijd voor er weer spanningen opduiken’, tweette Mohamed ElErian, de hoofdecono­om van verzekerin­gsreus Allianz.

Andere analisten wezen erop dat zelfs een tekort van 2 procent nog te hoog is. Elke extra overheidsu­itgave is er een te veel, vinden ze. De staatsschu­ld, nu 130 procent van het bbp, zou verder oplopen en mogelijk leiden tot een spiraal van oplopende rentebetal­ingen en wegsmelten­de groei.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld. (midden) koopt niet langer centraal obligaties aan. ‘De Europese economie heeft

Zolang in Italië de groeimotor niet aanslaat, kunnen de begrotings– tekorten niet snel teruggedro­ngen worden

 ??  ?? ECBvoorzit­ter Mario Draghi
ECBvoorzit­ter Mario Draghi

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium