De Standaard

Groei vertraagt, steun valt weg

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I Nu de Europese Centrale Bank (ECB) een einde maakt aan bijna vier jaar van miljardeni­njecties in de economie van de eurozone, dringt zich een evaluatie op. Was het de moeite waard? 1.

Welke beslissing heeft de ECB gisteren genomen? De ECB heeft bevestigd dat het obligatiea­ankoopprog­ram ma QE deze maand beëindigd zal worden. Een grote verrassing was dat niet, want de bank had dat in juni al aange kondigd. Maar het weghalen van de steunwielt­jes voor de economie van de eurozone komt wel op een ongelegen moment. Want de economie is nu net aan het vertragen. De ECB schakelt de turbo uit op het moment dat de auto een helling moet nemen.

2.

Waarom wordt het programma dan niet voortgezet?

Volgens ECBvoorzit­ter Draghi omdat dat niet nodig is. Ondanks de wat lagere groeivoor uitzichten, heeft het herstel voldoende kracht gekregen om zelfstandi­g overeind te blijven. Draghi wees op de stijgende lonen, de gestegen koopkracht, de toenemende bedrijfsin­vesteringe­n en de gezonde vastgoedma­rkt. Die zullen volgens hem de inflatie aanwakkere­n, en dat is de maatstaf waarop het ECBbeleid gestoeld is. De zwakheden komen volgens hem vooral van buiten de eurozone: geopolitie­ke onzekerhei­d, financiële turbulenti­e en de dreiging van protection­isme. Draghi sprak over een ‘blijvend vertrouwen met toenemende behoedzaam­heid’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium