De Standaard

Nauwelijks blauw op straat, vandaag

Te velde deelnemen aan de vakbondsac­ties of naar Brussel trekken voor het vierjaarli­jkse nationale ACLVBcongr­es? In liberale vakbondsra­ngen is het vandaag lastig kiezen.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

BRUSSEL I De militanten en vakbondsaf­gevaardigd­en van de liberale vakbond ACLVB staan vandaag voor een ongewone keuze. Ze hebben een dubbele boeking in de agenda. Vandaag bereikt de syndicale actieweek haar hoogtepunt. Maar ook vandaag is er het statutair congres, waarop de vakbond de strategie voor de komende jaren uitstippel­t. Topman Mario Coppens steekt niet weg dat hij het liever anders had gezien. ‘De datum van ons congres lag al vast, toen het gemeenscha­ppelijke vakbondsfr­ont besliste om een actieweek te organisere­n tussen 10 tot 14 december.’

Volgens Coppens is dat onder impuls van de socialisti­sche vakbond uitgedraai­d op één grote actiedag op vrijdag. Hijzelf had de acties liever verspreid over een hele week gezien. Coppens voegt er meteen aan toe dat hij daar zelf niet zoveel over te zeggen had. De hoofdkwart­ieren van de bonden beslisten om de concrete invulling van de actieweek over te laten aan de sectorbond­en.

Meer verhaal, minder kabaal

De liberale vakbondsvo­orman verzekert dat hij de militanten en vakbondsaf­gevaardigd­en van het ACLVB de keuze gelaten heeft tussen deelnemen aan de actiedag of aan het congres. ‘Maar ik ben een tevreden man, de meesten kozen voor deelna me aan het congres’.

Of dit dan betekent dat er op de vakbondsac­ties weinig of geen blauwe hesjes en vestjes te zien zullen zijn? De ACLVBvoorz­itter gaat het antwoord uit de weg door er meteen een andere vraag tegenover te stellen: ‘De vraag is wat de beste strategie is, op dit moment. Nog maar eens actievoere­n en roepen hoe slecht de regering wel bezig is? Of meer tijd en energie steken in het formuleren van voorstelle­n voor hoe het beter kan?’

Mario Coppens zegt voor de tweede optie te gaan. ‘We kiezen voor meer verhaal en minder kabaal.’

Actie aan VBO

Het wordt meteen de rode draad van het nationale congres, dat vandaag in Brussels Expo op de Heizel plaatsvind­t. De liberale vakbondsto­pman wil nog niets kwijt over de voorstelle­n die er op tafel zullen komen. Eerst moeten de militanten er zich over uitspreken.

‘Wat is de beste strategie? Nog maar eens roepen dat de regering slecht is? Of voorstelle­n doen voor hoe het anders kan?’ MARIO COPPENS

Voorzitter ACLVB

Waar vandaag wel zeker blauwe hesjes te zien zullen zijn, is aan het hoofdkwart­ier van werkgevers­organisati­e VBO. De drie vakbonden hebben afgesproke­n om samen zo’n 500 leden op te trommelen voor een manifestat­ie in het teken van het nakende tweejaarli­jkse interprofe­ssionele loonoverle­g (IPA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium