De Standaard

Uitstootno­rmen nieuwe wagens mochten niet versoepeld worden

- VAN ONZE REDACTRICE INE RENSON

De Europese Commissie was niet bevoegd om de uitstootno­rmen voor nieuwe wagens af te zwakken. Dat heeft het Gerecht van de Europese Unie beslist na een klacht van Brussel, Parijs en Madrid. De normen moeten binnen het jaar weer aangepast worden.

BRUSSEL I Europa legt al ruim tien jaar uitstootno­rmen vast voor de goedkeurin­g van nieuwe types voertuigen. Sinds Dieselgate, het schandaal rond de sjoemelsof­tware bij Volkswagen dat de resultaten op rijbanken in controlela­bo’s vervalste, moeten die normen ook gehaald worden in nieuwe, onder reële rijomstand­igheden uitgevoerd­e tests, de RDEtests.

Na intens lobbywerk verkregen de autoconstr­ucteurs in 2015 dat de Europese Commissie als compensati­e voor die strengere testen tot 2020 een foutenmarg­e van 2.1 zou hanteren. Concreet betekent dit dat nieuwe dieselwage­ns met Euro6motor­en geen 80 maar 160 milligram NOx per kilometer mogen uitstoten. Het officiële argument was dat testen op de weg een grotere onzekerhei­d inhielden. Maar de facto verkregen ze daarmee dus een verdubbeli­ng van de norm. Na 2020 zou de correctiec­oëfficiënt verlaagd worden naar 1.5.

‘Zolang dieselwage­ns te veel blijven uitstoten, kunnen de steden de luchtkwali­teitsnorme­n niet halen’

Brussel, Parijs en Madrid vochten die regeling aan bij het Gerecht van de Europese Unie in Luxemburg. Dat oordeelde donderdag dat de Commissie niet bevoegd was om Pas over een jaar moeten dieselwage­ns zich echt aan de

die grenswaard­en voor de RDEtests te wijzigen door correctiec­oëfficiënt­en toe te passen. Het Gerecht zegt ook dat die correctie te ruim is om te kunnen nagaan of de Euro 6norm effectief wordt nageleefd.

Frans Fierens, het hoofd van de Intergewes­telijke Cel voor het Leefmilieu en zeer vertrouwd met de materie, vindt de beslissing van het Europese Gerecht ‘niet meer dan logisch’. ‘De uitstootno­rmen worden vastgelegd na een intensieve overlegpro­cedure tussen de Commissie, de Raad en het Europees Parlement. Door die “foutenmarg­e” in te voeren, heeft de Commissie cavalier seul gespeeld en eenzijdig de normen aangepast. Daar is ze niet toe bevoegd.’

De Europese verordenin­g die de uitstootno­rmen vastlegt stelt ook expliciet dat die ‘in reële omstandigh­eden gehaald moeten worden’, zegt Fierens. ‘Dat is nooit an ders geweest. De invoering van nieuwe tests op de weg was dus helemaal geen reden om compensati­es in te voeren.’

Dat steden als Brussel, Parijs en Madrid naar het gerecht stapten hoeft niet te verbazen. In hun strijd voor een betere luchtkwali­teit worden ze geconfront­eerd met hardnekkig­e overschrij­dingen van de concentrat­ies stikstofdi­oxide. Brussel is bijvoorbee­ld al jarenlang in gebreke met de Europese luchtkwali­teitsnorme­n, en werd daarvoor al meermaals op de vingers getikt. ‘Maar zolang dieselwage­ns meer blijven uitstoten dan de norm vooropstel­t, staan overheden machteloos’, zegt Fierens.

Stok achter de deur

De uitspraak van het Gerecht in Luxemburg is een nieuwe stap om autoconstr­ucteurs te dwingen om schonere wagens op houden. de markt te brengen. Maar in de realiteit verandert er voorlopig niets. De Commissie krijgt een jaar de tijd om de omstreden normen aan te passen. Pas dan zullen nieuwe dieselwage­ns die op de markt komen écht aan de norm van 80 milligram moeten voldoen. Er kan ook nog in hoger beroep gegaan worden bij het Hof van Justitie in Luxemburg.

Ondertusse­n kan de uitspraak van het Europese Gerecht wel als stok achter de deur gehouden worden door overheden die lageemissi­ezones (LEZ) invoeren, meent Fierens. ‘Vandaag gelden dieselbans in een LEZ doorgaans voor alle wagens behalve Euro6. Deze uitspraak kan lokale overheden ertoe aanzetten om ook Euro6wagen­s te weren, vanuit de wetenschap dat ook die wagens in realiteit te veel uitstoten.’

FRANS FIERENS

Intergewes­telijke Cel voor het Leefmilieu

 ?? © Dirk Waem/belga ?? norm van 80 milligram stikstofox­ide
© Dirk Waem/belga norm van 80 milligram stikstofox­ide
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium