De Standaard

Alweer mysterie op Keizersber­g: Leuvenaar vindt vreemde balken

Frederic Hecq (41) uit Leuven, oprichter van de Facebookgr­oep Leuven Weleer, heeft op de Keizersber­g mysterieuz­e balken ontdekt.

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER JULIE PUTSEYS Vroeger liep er een tramspoor over de

LEUVEN I De Keizersber­g heeft alweer een mysterie voor de Leuvenaars in petto: Leuvenaar Frederic Hecq (41) stuitte er deze week, naast de Tramweg, op een vijfentwin­tigtal verroeste balken. In 2016 werd er op de Keizersber­g nog een ijskelder ontdekt.

Uit oudere foto's blijkt dat de balken er al jaren zo zitten, maar niemand heeft zich er eerder vragen bij gesteld, vertelt de speurneus. Vermoedeli­jk zijn het oude tramsporen, van de tramlijn naar Herent die tussen 1937 en 1952 heeft dienst gedaan, totdat die werd afgeschaft door de opkomst van de auto.

Hecq trekt dit echter in twijfel door de manier waarop de balken zijn ingeplant. ‘Waarom zijn ze op zo'n lompe manier ingeplant, zo willekeuri­g en zonder beton? Ze hadden toen al beton gebruikt rond de site. En dan zouden ze de balken er gewoon induwen? Dat vind ik een vreemde methode. De rest van dat materiaal valt ook nergens meer te bespeuren. Daarbij staan ze ook niet allemaal even ver uit elkaar. Ze lijken wel willekeuri­g ingeplant.’

Hecqs andere hypothese is dat het sporen zijn van de werkzaamhe­den aan de spoorwegtu­nnel in 1846 en 1847.

‘Sporen die vervolgens halsoverko­p in de grond zijn geduwd om de grond te stutten toen de De balken zijn mogelijk tramsporen, maar waarom staan ze dan zo

tunnel begon in te storten in 1858’, vertelt hij.

‘De ijskelder die in 2016 ontdekt is, was trouwens eerst een schacht van die tunnel. Nadien heeft het bedrijf die doorverkoc­ht en dan is het in 1861 een ijskelder geworden. Vandaar dat die kelder cilindervo­rmig is’, zegt Hecq.

Hecq gaat nu verder op onderzoek uit door een expert in te zetten om de balken te identifice­ren. ‘Normaal gezien zou op de balken de fabrikant en type balk moeten aangeduid staan, maar ze zijn zo verroest dat ik er niet meteen iets op terugvind.’

Zijn speurwerk heeft te maken met een boek dat de Leuvenaar momenteel aan het schrijven is over de Keizersber­g.’

Mysterieus luchtje

amateurist­isch ingeplant?

‘De Keizersber­g is enorm fascineren­d. Er hangt een mysterieus luchtje aan, al is het door de Tempeliers die er op een gruwelijke manier verwijderd zijn: eerst gemarteld, dan verbannen, weggejaagd, vermoord, op de brandstape­l beland … Er is altijd al miserie geweest op de Keizersber­g’, vervolgt hij.

‘Alles loopt hier mis. De tempeliers, de ingestorte tunnel. Of denk aan het bombardeme­nt tijdens de Tweede Wereldoorl­og waardoor het Mariabeeld onthoofd is. Kan het nog symbolisch­er?’, besluit Hecq.

 ??  ??
 ?? © jph ??
© jph
 ?? © G.Desbarax ?? Keizersber­g.
© G.Desbarax Keizersber­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium