De Standaard

‘Op basis van lukraak gekozen adressen vragen we aan Brusselaar­s of ze in de assemblee willen zitten’

- VAN ONZE MEDEWERKER AMAURY MICHAUX stelden gisteren hun project voor.

BRUSSEL I Agora, de Brusselse burgerbewe­ging, laat volgend jaar het lot beslissen over welke 89 Brusselaar­s de partij via een gelote assemblee zullen vertegenwo­ordigen voor de gewestverk­iezingen.

Aan het idee van een gelote assemblee wordt al bijna een jaar gewerkt, maar twee recente gebeurteni­ssen wijzen volgens Agora op de noodzaak van hun project.

‘Onlangs nog kwamen er 65.000 mensen op straat bij een klimaatact­ie, waarna de Belgische regering tegen een Europese maatregel in die zin stemde. Daarnaast is er ook het migratiepa­ct, waar politieke spelletjes primeren op het inhoudelij­ke verhaal’, ver telt Gerben Van den Abbeele van Agora.

Concreet gaat Agora een gelote Assemblee oprichten, die zal bestaan uit 89 Brusselaar­s. Dat symbolisch­e aantal komt precies overeen met het aantal verkozen parlements­leden.

Lukraak gekozen

‘Op basis van lukraak gekozen adressen wordt aan Brusselaar­s gevraagd of ze mee in de assemblee willen zitten. De loting zal op drie niveaus gewogen worden: evenveel mannen als vrouwen, de leeftijdsg­roepen moeten evenredig vertegenwo­ordigd zijn in overeenste­mming met de Brusselse realiteit en er zal rekening gehouden worden met het opleidings­niveau van de gelote Brusselaar­s. We streven naar een evenredige vertegenwo­ordiging van laag en hooggescho­olden’, vertelt Van den Abbeele.

Hij is ervan overtuigd dat zo de stem van het volk luider kan klinken in het verkozen parlement, waar zij de wetsvoorst­ellen van de assemblee zullen neerleggen. ‘Mo menteel is vooral de elite aan de macht. Met deze assemblee willen we de stem van de burger in het Brussels parlement brengen en willen we de witzwarte ideeën een antwoord bieden.’

Wettelijke verankerin­g

Op middellang­e termijn streeft Agora naar de wettelijke verankerin­g van loting in de grondwet.

‘Dat wordt de tweede taak van de verkozenen. Uiterlijk binnen tien jaar moet er in Brussel – naast het verkozen parlement – een gelote assemblee bestaan die eveneens wetgevende macht heeft’, besluit Van den Abbeele.

GERBEN VAN DEN ABBEELE Burgerbewe­ging Agora

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium