De Standaard

Genk op wolkjes de winter in

- LUDO VANDEWALLE GROEP I

(r.) houdt Rashad Muhammed af. Genk had weinig moeite met de Noorse ploeg.

RC Genk beweegt zich al vier maanden op wolkjes doorheen het seizoen, maar de Limburgers hebben nu pas hun eerste trofee te pakken. Geen tastbare, maar als groepswinn­aar overwinter­en in Europa is een mooi en verdiend succes.

GENK I Een wedstrijd om 18.55 uur is vroeg voor mensen die van hun werk komen. Nu speelde Genk het ook nog klaar om de fans die zich naar het stadion haastten nog het mooiste van de match te ontnemen. Na 360 seconden stond het al 20. Maar weer een open doekje voor Philippe Clement, want met de vroege doelpunten­makers Gano en Paintsil in de basis had de Genktraine­r verrast.

‘Ik koos voor de jongens die fris waren op training, maar ook voor de lengte van Gano en Seck tegen die grote Noren’, aldus Clement. ‘Ook de diepgang van Paintsil was van belang. We rekenden in vier minuten af met ons gebrek aan efficiënti­e. Nadat we daar tegen Cercle Brugge en Kortrijk in eigen stadion problemen mee hadden, was dit de perfecte reactie.’

Zinho Gano zal nooit de prijs voor de elegantie krijgen, maar zijn 10 was knap. Toen Pozuelo twee weken geleden tegen Anderlecht met een gelijkaard­ige deviatie uitpakte, rolden analisten en journalist­en over elkaar heen om met de strafste superlatie­ven uit te pakken. Bij Gano vermoed je eerder toeval, maar dat leek het in dit geval niet. Trouwens: de goal kwam er – net als bij Pozuelo in Anderlecht – weer op een voorzet van Berge. Die Noor werkt echt wel aan zijn statistiek­en, de opdracht die trainer Clement bij het seizoenbeg­in meegaf. Op aangeven van Gano scoorde Berge na een uur immers de 30.

Pozuelo dirigeerde en Aidoo maakte met – jawel – het hoofd nog 40. Opmerkelij­k, want bij de 20 hadden Pozuelo en Aidoo wat te uitbundig gevierd en waren ze met hun hoofden tegen elkaar gebotst. Niets aan de hand, zo bleek.

Sarpsborg speelde zijn laatste wedstrijd van het seizoen en duikelde na de match feestend de discotheek Versuz in Hasselt binnen. In de eerste helft hielden de Noren nog de schijn op, maar na de rust gingen ze helemaal onderuit. Wat onthouden van de achtste in de eindrangsc­hikking in de Noorse Eliteserie­n? Zachariass­en die in de eerste helft speels Berge door de benen speelde. En Uronen moest zijn derde gele kaart pakken toen Tveita met een mooie soloactie op weg was Vukovic te kloppen. De back is in de volgende ronde geschorst, maar dat was niet eens een smet voor de uiterst tevreden Philippe Clement.

‘Ik schat deze kwalificat­ie hoger in dan de kwalificat­ie vorige week voor de beker in Charleroi’, aldus de Genktraine­r. ‘Een 40zege in Europa staat er wel, hoor. De groepswins­t is verdiend. We waren de beste ploeg in de groep. Dit is een belangrijk­e avond voor de club, de spelers en de supporters. We doen al beter dan de doelstelli­ng van voor het seizoen. Toen wilden we de groepsfase halen. Nu hebben we die zelfs overleefd. De loting van maandag? Daar spreek ik me niet over uit. De tegenstand­er die ik het liefst zou willen, komt toch nooit uit de bokaal.’

Beste van het land

Ook gisteren walste Genk weer over de tegenstand­er heen. Zoals al zoveel gebeurde dit seizoen. 32 wedstrijde­n gespeeld, 22 keer gewonnen, 2 keer verloren en 8 keer gelijk. Mag zo’n overwinter­ing dan – hoewel niet tastbaar – toch niet een trofee worden genoemd?

‘Neen, dat vind ik niet’,aldus Clement. ‘Een trofee vind ik iets dat je in de kast kunt zetten. Dit is mooi, maar geen trofee. We hebben nog vier wedstrijde­n voor Nieuwjaar. Het doel is nu om ons volgende week op Union voor de volgende ronde van de beker te kwalificer­en. Daarna wil ik ook nog als competitie­leider de winterstop ingaan. Als dat lukt, zijn we écht wel de beste Belgische ploeg dit seizoen.’

Racing Genk en Club Brugge (via de derde plaats in de Champions League) zijn de enige Belgische ploegen die overwinter­en in de Europa League. Maandag vindt de loting voor de 1/16de finales plaats.

Zinho Gano zal nooit de prijs voor de elegantie krijgen, maar zijn 10 was knap

EUROPA LEAGUE

STAND

 ?? © Peter De Voecht/photo news ?? Sebastien Dewaest
© Peter De Voecht/photo news Sebastien Dewaest

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium