De Standaard

De nederige wolf

-

Armoede valt niet te reduceren tot één levensdome­in, zoals een gebrek aan kwaliteits­volle huisvestin­g.

Studentend­open zijn een dehumanise­rend machtsspel, daarover zijn de meeste commentato­ren het eens. Toen ik studeerde, was je cool wanneer je niet meedeed aan dat soort rituelen. ‘Meeloper’ was zowat het ergste scheldwoor­d. Nog meer dan de wansmakeli­jke excessen, gold het meelopen op zich als de grootste vernederin­g. Het kritische ego uitschakel­en en zich aanpassen aan de groep was definitief ontmaskerd als een archaïsche reflex: volgens sommigen fascistisc­h, volgens anderen een teken van zwakte.

Zoveel jaar later kijk ik kritischer terug op die gedachtega­ng. De eerste vorm van vernederin­g, die gepaard gaat met machtsmisb­ruik, is uiteraard fout en barbaars. Terecht ook zijn we de uitsluiten­de mechanisme­n van zulke initiatier­ituelen gaan wantrouwen. Maar de tweede vorm, waar nederighei­d en vernederin­g achteloos worden gelijkgesc­hakeld, verdient een genuanceer­dere blik.

In een beroemde lezing in 1944 waarschuwd­e de auteur C.S. Lewis (van De kronieken van Narnia) zijn studenten voor een dynamiek die ze in hun leven nog zouden leren kennen: de ambitie om te behoren tot een inner ring. Volgens Lewis is die ambitie een van onze meest oorspronke­lijke drijfveren. Hoewel het verschil tussen in en outsider vaak onzichtbaa­r lijkt, houdt het ons permanent bezig. Onze grootste angst is om verstoten te worden uit de roedel.

Die gedachte vinden we terug in de vaak gebruikte metafoor van de lone wolf. Dat die zich afkeert van de maatschapp­ij, geldt als een afwijzing van de gangbare normen en waarden. Tegelijk vinden we het gênant wanneer iemand te duidelijk naar erkenning hengelt. De openlijke hunkering naar goedkeurin­g is een teken van zwakte, iets waarvoor je je moet schamen.

Vandaag kennen we een ingenieuze oplossing voor deze patstellin­g. We proberen erbij te horen door ons te onderschei­den van de rest: door de beste te zijn, de mooiste, de grappigste. Lidmaatsch­ap van de inner ring hangt af van hoe goed je daarin slaagt. Facebook en Instagram helpen je daar graag een handje bij. H&M en consorten maken het betaalbaar: we zijn en masse origineel. Wie faalt blijft een outsider, een loser.

Het is logisch dat dit tot problemen leidt. Steeds meer jonge mensen kwijnen weg onder de gevolgen van excessief perfection­isme en faalangst. Nooit ben je nog veilig, telkens opnieuw moet je je bewijzen. In dat licht valt er wel iets te zeggen voor initiatier­ituelen. Een ritueel dat je de zekerheid geeft dat je er vanaf nu bij hoort, ontslaat je van de permanente druk om je te bewijzen. Zo maken rituelen ruimte voor een vorm van nederighei­d die ondergewaa­rdeerd wordt. Je originalit­eit kan je dan in alle stilte laten ontluiken.

Er zijn intussen genoeg recepten om het armoedebel­eid op het juiste spoor te zetten

 ?? © Ivan Put ??
© Ivan Put

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium