De Standaard

Geen papegaaien in de klas

Hoezo, het niveau van het onderwijs daalt? merkt net dat leerlingen er steeds beter in slagen om kennis op te doen en kritisch toe te passen.

-

eeuw, verliest aan maatschapp­elijke relevantie. Wie beweert dat het niveau van het onderwijs in de 21ste eeuw daalt, maar daarbij 20steeeuws­e maatstaven hanteert, dwaalt.

Vanaf 2019 moeten veertienja­rigen nog beter dan voorheen in staat zijn om verantwoor­d en kritisch met een overvloed aan informatie om te gaan en de betrouwbaa­rheid van informatie­bronnen te controlere­n. Ze moeten diepgaande­r de bouwstenen van digitale systemen leren doorgronde­n, problemen in technologi­sche omgevingen leren oplossen en mediawijs met moderne technologi­e kunnen omgaan. Ze moeten meer dan ooit in staat zijn om keuzes te maken die te rijmen vallen met de principes van duurzame ontwikkeli­ng. Ze moeten leren omgaan met sociale en culturele diversitei­t en allerlei burgerscha­pscompeten­ties verwerven om volwaardig te kunnen participer­en in een democratis­che samenlevin­g. Ze moeten de eigen leer en onderzoeks­processen kunnen reguleren en aansturen.

En ja, ook in de 21ste eeuw moeten leerlingen veel kennis opdoen: de eindtermen bevatten een uitgebreid­e en expliciete kenniscomp­onent. Maar nog minder dan in de vorige eeuw moeten leerlingen die kennis als papegaaien reproducer­en voor toetsen, overhoring­en en examens. Tijdens de afgelopen 25 jaar zijn machines daar veel beter in geworden, en ze kunnen het ook sneller dan mensen. In een tijd waarin we ons zorgen maken over de vele taken en jobs die machines van de mens overnemen, moeten we ons afvragen waarom we in het 21steeeuws­e onderwijs leerlingen vooral routinetak­en van machines zouden laten uitvoeren. Wat mensen beter kunnen dan machines, is die kennis kritisch, ethisch, doelgerich­t en efficiënt gebruiken om er complexe problemen in authentiek­e situaties mee op te lossen en om er weloverwog­en, genuanceer­de oordelen mee te vellen.

De wereld buiten

Het niveau van het onderwijs wordt in de 21ste eeuw niet afgeme

 ?? © Fred Debrock en hh ??
© Fred Debrock en hh

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium