De Standaard

Ik denk niet dat ik als veertienja­rige de nieuwe eindtermen voor de 21ste eeuw zou hebben gehaald

-

In 1979 was ik een goede leerling van de eerste graad secundair onderwijs van een prestigieu­s jongenscol­lege. Ik haalde op examens steevast uitstekend­e punten, en die had ik in de eerste plaats te danken aan mijn talent om horden wetenschap­pelijke weetjes in mijn hoofd te proppen, stapels woordenlij­sten (voor Frans en Engels) op te dreunen en wiskundige formules die ik in de klas al tientallen keren had uitgevoerd en thuis netjes van buiten had geleerd, slaafs toe te passen op soortgelij­ke testopgave­n.

Ik herinner me dat ik tijdens de kerstexame­ns een bar slecht examen voor geschieden­is aflegde omdat de leraar ons onverwacht vragen had gesteld die een kritische verwerking van de leerstof vereisten. Eerlijk, ik denk niet dat de jongen van veertien die ik toen was de nieuwe eindtermen voor de 21ste eeuw zou hebben gehaald.

Het Vlaams Parlement heeft die nieuwe eindtermen voor de eerste graad secundair onderwijs vorige week goedgekeur­d. Daarbij werden niet alleen erg ambitieuze en eigentijds­e keuzes gemaakt, maar werden ook inhoudelij­ke bakens verzet. Wat leerlingen vandaag op school moeten kennen en kunnen, is niet hetzelfde als wat leerlingen aan het einde van de vorige eeuw moesten kennen en kunnen.

Taken van machines

Onder invloed van de digitalise­ring en globaliser­ing is de samenlevin­g de afgelopen 30 jaar technologi­scher, diverser, hyperactie­ver en dynamische­r geworden. Een onderwijs dat zijn kwaliteit afmeet aan de curriculum­vereisten van de vorige KRIS VAN DEN BRANDEN

Wie? Hoogleraar en lerarenopl­eider aan de KU Leuven en auteur van het boek ‘Onderwijs voor de 21ste eeuw’.

Wat? De nieuwe eindtermen voor de eerste graad secundair onderwijs zijn volledig toegespits­t op de 21ste eeuw. De samenlevin­g is technologi­scher en diverser dan in de vorige eeuw. Het onderwijs moet volgen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium