De Standaard

Eerste vrouwelijk­e winnaar van Humo’s Comedy Cup

En op het einde wint de minst grappige

- KAREL MICHIELS Humo’s Comedy Cup, gezien op 12/12 in de Arenbergsc­houwburg in Antwerpen

‘The laughs don’t lie,’ zegt Jerry Seinfeld, en dat deden ze woensdag ook niet in de Arenberg. Het vaakst en het hardst werd er gelachen met Jasper Posson, niet toevallig de meest geroutinee­rde en zonder twijfel de meest talentvoll­e van de drie finalisten.

De man is sinds enkele maanden voltijds aan de slag als comedian en bewees eerder dit seizoen al uit het goede hout gesneden te zijn (DS 1 oktober). Hij beheerst perfect de typische, schijnbaar nonchalant­e standupsti­jl, gaat vlot in dialoog met zijn publiek en wisselt slimme doordenker­s en gedachteoe­feningen af met banale maar daarom niet minder grappige observatie­s.

Posson heeft ook geen gebrek aan goed materiaal. We hebben hem nu al een paar keer aan het werk gezien en alweer verraste hij met nieuwe grappen. Hij was ook de enige die inspeelde op de politieke actualitei­t. Het blijft vreemd dat zo weinig Vlaamse comedians de gesprekson­derwerpen van de dag links laten liggen, en dan hoeft het niet eens over politiek te gaan. Niks mis met seks, kak, kinderen en relaties, maar frisse, inhoudelij­k sterke comedy levert dat nog zelden op.

En toch heeft Jasper Posson Humo’s Comedy Cup dus niet gewonnen. Misschien iets te glad voor sommigen? Op korte termijn in elk geval de enige die een profession­ele toekomst heeft in dit vak.

Wurgseks

Sander VDV (Vanderveer­en) had als gebruikeli­jk de goorste en brutaalste grappen in huis. Deze man draait al een tijdje mee in het circuit, haalt ook geregeld de finale van een comedyweds­trijd, maar heeft het moeilijk om echt door te breken.

Dat heeft allicht te maken met de snoei harde clous en de onderwerpe­n die hij aansnijdt: wurgseks, gehandicap­ten, masturbati­e, kanker, een baby die op de grond valt. Sander VDV sluit geen compromiss­en, ook niet in zijn lijzige, wat arrogante houding. Hij wil niet noodzakeli­jk sympathiek gevonden worden en besteedt weinig zorg aan de opbouw van zijn grappen. Maar die zijn wel top, als je even over alle taboes heen stapt, en zonder anderen te schofferen of te beledigen. Tot de volgende finale!

En de winnaar? Amelie Albrecht is de eerste vrouw die Humo’s Comedy Cup wint, en dat zal zeker een rol gespeeld hebben in het eindoordee­l van de acht (!) juryleden. ‘Ik weet dat ik onverschil­lig en ongeïntere­sseerd overkom’, zei ze zelf, en dat was ook zo. ‘Ik doe niet aan publieksin­teractie.’ Dat kon ze ook niet. Haar set was een opeenvolgi­ng van droge grapjes die ze haast onbewogen debiteerde. Geen greintje mimiek, en die paar stapjes opzij deed Albrecht alleen maar omdat een coach het haar had ingefluist­erd, zoals ze zelf bekende. Wat op zich best grappig was. De versprekin­gen zullen we maar aan de zenuwen toeschrijv­en, maar Albrecht was wel de enige die er last van had.

‘De vrouwelijk­e Geubels’

Haar humor is rauw en kortaf, sommigen zullen zeggen authentiek en zonder nonsens. Authentiek­er zou zijn als ze het over haar leven als postbode zou hebben in plaats van ouderwetse cafégrappe­n te recycleren. Zonder nonsens zou zijn zonder racistisch­e ondertoon, maar die zat er wel degelijk in – tenzij je dat dan weer beschouwt als een nieuwe vorm van nietpoliti­ek correcte comedy, natuurlijk.

‘Ze noemen haar al de vrouwelijk­e Philippe Geubels’, zei verrassing­sact Philippe Geubels na de pauze, en dat was ook onze eerste bedenking. Maar Geubels heeft intussen wel afstand genomen van een bepaald soort humor, en qua podiumuits­traling staat Amelie Albrecht nog nergens. Maar dat zeiden we destijds ook van Geubels, en kijk hoe ver die het gebracht heeft.

Ons is het een raadsel waarom deze vrouw de Cup heeft gewonnen, maar zo subjectief kan de perceptie van comedy dus zijn. Tenzij positieve discrimina­tie inderdaad de doorslag heeft gegeven. Niet ‘er zijn al genoeg comedians’ zoals de fantastisc­he mc Bart Cannaerts grapte, maar wel: ‘er zijn al genoeg mannelijke comedians’. Slecht criterium in een wedstrijd, maar als dat de manier is om een vrouw aan de bak te laten komen: vooruit dan maar.

Ons is het een raadsel waarom deze vrouw Humo’s Comedy Cup heeft gewonnen

 ??  ??
 ?? © Wouter Van Vaerenberg­h ?? Amelie Albrecht wint Humo’s Comedy Cup voor een opeenvolgi­ng van droge grapje die ze haast onbewogen debiteerde.
© Wouter Van Vaerenberg­h Amelie Albrecht wint Humo’s Comedy Cup voor een opeenvolgi­ng van droge grapje die ze haast onbewogen debiteerde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium