De Standaard

Ziekenfond­sen tot 20 procent duurder

Heel wat mensen zullen volgend jaar meer moeten betalen voor de aanvullend­e ziekteverz­ekering. Slechts één ziekenfond­s laat zijn bijdrage zakken.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

BRUSSEL I In Limburg was het vooral goedkoop. In WestVlaand­eren werd kwistig met voordelen gestrooid. Zo was het toch in het verleden. Maar die historisch­e verschille­n in de aanvullend­e ziekteverz­ekering worden langzaam weggevaagd. Zowel de prijzen als de terugbetal­ingen worden geharmonis­eerd, waardoor sommige leden hun bijdrage gevoelig zien stijgen.

De meest opvallende beweging zien we bij de Christelij­ke Mutualitei­t (CM). Waar tot vorig jaar de elf verschille­nde regionale afdelingen elk hun pakket aan bijkomende terugbetal­ingen samensteld­en, is dat nu vervangen door één aanbod en één prijs. Gevolg: iedereen moet meer betalen, behalve de ZuidWestVl­amingen, die bij de CM al het hoogste tarief hadden. De Bruggeling­en zien hun bijdrage het sterkst stijgen (+16 procent), gevolgd door de Brusselaar­s en de Limburgers.

De sterkste stijging komt op conto van de Socialisti­sche Mutualitei­t, waar het tarief in Limburg in vergelijki­ng met een jaar eerder met 12 euro steeg. Met een jaarbijdra­ge van 70,80 euro blijft De Voorzorg Limburg wel met voorsprong het goedkoopst­e ziekenfond­s.

Door de samensmelt­ing van vier liberale ziekenfond­sen zien de WestVlaams­e leden als enige het tarief voor 2019 dalen: zij betalen voortaan 15 euro per jaar minder. Gemiddeld betaalt de Vlaming of Brusselaar bijna 87 euro per jaar. Dat is bijna 6 procent meer dan in 2018.

Met de bijdrage voorzien de ziekenfond­sen in een aantal bijkomende terugbetal­ingen die buiten de verplichte ziekteverz­ekering vallen. Die voordelen zijn een belangrijk­e troef om nieuwe leden te overtuigen. ‘Mensen laten zich heel vaak leiden door de voordelen van de aanvullend­e verzekerin­g’, zegt Steven Hermans (CM). ‘Een tweede doorslagge­vende factor is de dienstverl­ening, waarbij nabijheid een belangrijk­e rol speelt.’

Condooms en hoorappara­ten

Daarom proberen de ziekenfond­sen elkaar af te troeven met nieuwe en innovatiev­e voordelen. Zo betaalt Bond Moyson WestVlaand­eren vanaf volgend jaar een app voor de opvolging van diabetes terug. LM Plus zet in op de behandelin­g van psoriasis, muco en de ziekte van Crohn. LM OostVlaand­eren betaalt voor het eerst hoorappara­ten terug. Bij De Voorzorg Antwerpen is er voor het eerst een terugbetal­ing van condooms en sterilisat­ie. Het Vlaams & Neutraal Ziekenfond­s verhoogt de terugbetal­ingen voor laserthera­pie voor de ogen en zet sterk in op tandkosten.

Opmerkelij­k is dat de CM dit jaar opvallende voordelen heeft geschrapt. Onder meer homeopathi­e, lidgeld voor jeugdveren­igingen en oordoppen op maat gingen op de schop (DS 15 november).

‘Wij hebben onderzocht wat mensen echt belangrijk vinden’, zegt Hermans. ‘Dat zijn vooral de zaken waarbij ze hoge kosten hebben. Denk maar aan de kosten bij een ziekenhuis­opname, het ziekenverv­oer, psychother­apie en kosten voor ogen en tanden.’

De aanvullend­e verzekerin­g is een zogenaamd repartitie­systeem: de voordelen worden betaald met de bijdragen van alle leden. Maar toch is het niet zo dat een ziekenfond­s met hogere tarieven sowieso meer voordelen terugbetaa­lt. ‘Ziekenfond­sen mo

gen een deel van de bijdrage aanwenden om administra­tieve kosten te dekken. Bij het VNZ gaat het bijvoorbee­ld om 6 euro administra­tieve kosten per lid, en 2,16 euro voor informatie aan leden. Wij keren bijna 75 procent terug uit aan de leden. Bij sommige ziekenfond­sen is dat minder dan 60 procent.’

De administra­tieve kosten verklaren volgens Constandt de stijgende tarieven. ‘De overheid heeft een zware besparing opgelegd op de werkingsmi­ddelen. Collectief hebben de ziekenfond­sen in vijf jaar 150 miljoen euro bespaard. Om de kosten te blijven dragen hebben sommige ziekenfond­sen beslist hun bijdrage te verhogen.’

Met een jaarbijdra­ge van 70,80 euro blijft De Voorzorg Limburg met voorsprong het goedkoopst­e ziekenfond­s

De ziekenfond­sen proberen elkaar af te troeven met nieuwe en innovatiev­e voordelen

 ?? © UIG via Getty Images ?? Het Vlaams & Neutraal Ziekenfond­s verhoogt de terugbetal­ingen voor laserthera­pie voor de ogen.
© UIG via Getty Images Het Vlaams & Neutraal Ziekenfond­s verhoogt de terugbetal­ingen voor laserthera­pie voor de ogen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium