De Standaard

Brons voor Lecluyse op 200m schoolslag

- GEERT STEVENS © pn

De 26jarige Fanny Lecluyse zwom zondag naar de derde plaats op de 200 meter schoolslag in klein bad in Hangzhou. Weliswaar geen olympische discipline, maar toch een prestatie die de ogen opent.

‘De voorbije weken diende alles te wijken voor dit nummer. Eerder zwom ik op dit WK de 50 en 100 meter schoolslag. Ik haalde telkens de finale en werd zevende. Mooi allemaal, maar daarvoor was ik niet naar China gekomen. Ik wou uithalen op de 200 meter schoolslag’, aldus Lecluyse, die zorgenvrij naar het WK kon toeleven. ‘Ik ben intussen afgestudee­rd als lerares lager onderwijs en kon daardoor de focus voluit op dit WK richten. Dat heeft zeker geholpen.’

25 jaar na Maene

Fanny Lecluyse behaalde haar mooiste resultaten in een 25meterbad. Drie jaar geleden behaalde ze op dezelfde afstand de Europese titel en was ze eerder ook al twee keer goed voor brons. Maar voor een eerste WKmedaille was het wachten tot gisteren. De tweede Belgische in de geschieden­is van het WK klein bad. Vijfentwin­tig jaar geleden, toen het WK in klein bad in Palma de Mallorca een eerste keer werd georganise­erd, zwom Stefaan Maene naar brons op de 200 meter rugslag.

‘Het was belangrijk om meteen te scoren in de reeksen, aangezien er geen halve finales werden gezwommen. De beste acht mochten meteen naar de finale. Ik haalde meteen alles uit de kast. Dat kortebaanz­wemmen ligt me enorm goed. Dat heb ik te danken aan mijn keerpunten, die ik heel goed beheers’, vertelt Lecluyse, die met 2’20’’31 de op één na beste tijd in de reeksen liet optekenen. In de finale tikte de Belgische zwemster aan in 2’18’’85, haar op één na snelste tijd ooit, in de buurt van haar Belgisch record (2’18’’49). De Amerikaans­e Annie Lazor won in 2’18’’32. Fanny Lecluyse.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium