De Standaard

DE POLITIEKE BAROMETER

Michel krijgt Franstalig­en niet mee Op GroenEcolo staat geen maat Nieuw laagtereco­rd voor SP.A Francken populairde­r dan eigen voorzitter Lot ISkinderen verdeelt Vlamingen

- VAN ONZE REDACTEUR PETER DE LOBEL

Wanneer de volgende federale verkiezing­en vallen, is koffiedik kijken. Maar Charles Michel en de MR hebben nog werk voor de boeg. Van een kanseliers­bonus is geen sprake en het verhaal van Ecolo klinkt bij de liberale kiezers als muziek in de oren.

BRUSSEL I De premier is nog altijd niet van plan om vandaag het vertrouwen voor zijn regering te vragen in het parlement. De kans dat hij het zou krijgen, is ook klein. Toch wil de ironie dat de Vlaming best tevreden was over de regering die zichzelf uitgeschak­eld heeft. Liefst 52 procent had vertrouwen in de regering en 48 procent vond het zelfs een goed idee om na de verkiezing­en in mei voort te doen met dezelfde partijen in Michel II.

Bij die cijfers past de nuancering dat er is gepeild tijdens de opbouw naar 8 december, de zaterdag waarop de NVA de ministerra­ad verliet en de deur van de regering achter zich dichttrok. Vandaar: ‘was’, ‘had’ en ‘vond’. Hoe de kiezers dat politieke feit en de ontwikkeli­ngen sindsdien appreciëre­n, moet uit een volgende peiling blijken.

Feit is wel dat Michel worstelt met een pijnlijke noordzuidt­egenstelli­ng. Want in het eigen landsdeel is het met zijn geloofwaar­digheid en popularite­it een heel stuk slechter gesteld. Dat de MR aan Franstalig­e kant tegenover een oppositie staat waarin alle andere partijen zitten, is daar niet vreemd aan.

In de Vlaamse poppoll is Michel nog tweede – Theo Francken (NVA) duwt hem van de eerste plek. Maar in Wallonië, waar hij zijn stemmen moet halen, is hij pas zevende. Na Paul Magnette, Rudy Demotte en Elio Di Rupo (PS), na de partijvoor­zitters JeanMarc Nollet (Ecolo) en Benoît Lutgen (CDH), en zelfs na Didier Reynders (MR).

Told you so

Slechts 27 procent van de Walen heeft vertrouwen in Michels federale ploeg. Amper 20 procent van de Waalse kiezers ziet een heruitgave van de regeringMi­chel zitten. Ook hier is niet duidelijk wat de impact van de jongste ontwikkeli­ngen is. Maar het is zonneklaar dat er niet plots overal Franstalig applaus weerklinkt voor de MR en Michels ingedikte regeringsp­loeg, zelfs nu de NVA er niet meer bij is.

De andere Franstalig­e partijen waren er de voorbije weken als de kippen bij om ‘ told you so’ te roepen en het woord ‘kamikazeco­alitie’ vanonder het stof te halen.

Ook de peilingcij­fers bevatten geen goed nieuws voor de MR. In maart waren de libe ralen nog de grootste in Wallonië met 24,1 procent. Daar blijft maar 19,9 procent van over, bijna 6 procent minder dan bij de verkiezing­en in 2014. De MR zakt zo terug onder de PS, die weer wat kleur op de wangen krijgt en op 25,4 procent afklokt. Al is ook dat een bijzonder laag cijfer voor de Franstalig­e socialiste­n, 6,6 procent onder de cijfers van 2014. Vooral de PTB gaat met rode stemmen lopen.

Blauw lek naar Ecolo

Net als bij de gemeentera­adsverkiez­ingen doet Ecolo het overal uitstekend. In Wallonië eindigen ze met 19,7 procent (+11,6 procent!) derde, op een zucht van de MR. De liberalen zijn bovendien de belangrijk­ste bron van nieuwe Ecolostemm­en. In Brussel eindigt Ecolo zelfs als eerste, met 19,1 procent, voor de MR (17,4 procent) en de PS (15,8 procent). De PTB/PVDA is er net als in Wallonië de vierde partij, voor een twijfelend Défi. De NVA is de eerste Vlaamse partij, voor een wegdeemste­rend CDH.

Gecontacte­erde MRexcellen­ties zijn niet gelukkig met de cijfers, maar als een verrassing komen ze niet. Ze liggen in de lijn met de analyses die de MR maakte eens het stof van 14 oktober was gaan liggen. Toen Michel ging spreken bij de ondernemer­sclub Cercle Lorraine (DS 28 november), bleek een ecologisch­e omslag top of mind. Net zoals de vrees voor verlies aan Ecolo als die er niet komt.

‘Wij hebben moeilijke maatregele­n moeten nemen, zoals de pensioenle­eftijd verhogen en besparen. Eigenlijk zouden de PS en het CDH daar voordeel uit moeten halen, wat niet het geval is’, zegt een MRtopper. De federale crisis baart zorgen, maar ‘we moeten snel ook een beter aanbod rond ecologie en levenskwal­iteit hebben’.

Slechts 27 procent van de Walen heeft vertrouwen in Michels ploeg. Amper 20 procent van de Waalse kiezers ziet een heruitgave van de regeringMi­chel zitten

 ?? © Fred Debrock ?? In de Waalse poppoll is Charles Michel pas zevende.
© Fred Debrock In de Waalse poppoll is Charles Michel pas zevende.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium