De Standaard

Alleen gespeciali­seerde centra behandelen straks nog kanker

Complexe slokdarm en pancreasop­eraties vinden vanaf juli exclusief plaats in ziekenhuiz­en die jaarlijks minstens twintig van zulke ingrepen uitvoeren.

- VAN ONZE REDACTRICE INGE GHIJS

BRUSSEL I Wie de diagnose van kanker krijgt, heeft geen idee waar hij of zij het best behandeld wordt. Tot nu mag elk ziekenhuis elke behandelin­g uitvoeren. Daar komt vanaf juli volgend jaar veranderin­g in, althans voor slokdarm en pancreaska­nker. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) heeft immers beslist dat complexe slokdarm en pancreasch­irurgie alleen nog mag worden uitgevoerd in ziekenhuiz­en die jaarlijks minstens twintig van dergelijke operaties uitvoeren. De reden is duidelijk: de kans om te overleven, is merkelijk hoger in een ziekenhuis met veel ervaring dan die in een ziekenhuis met weinig ervaring (zie inzet). ‘Dit zal levens redden’, zegt De Block.

Van de 55 ziekenhuiz­en die in 2014 mensen met slokdarmka­nker opereerden, waren er 33 die vier of minder operaties per jaar uitvoerden. Slechts in drie vonden er meer dan twintig operaties plaats (UZ Gent, UZ Leuven en het Brusselse Erasmuszie­kenhuis). In 2017 ging het om vier ziekenhuiz­en. Van de 55 ziekenhuiz­en die in 2017 pancreaska­nker opereerden, haalden maar acht ziekenhuiz­en de drempel.

Ziekenhuiz­en die een erkenning willen, moeten die aanvragen bij het Rijksinsti­tuut voor Ziekte en Invalidite­itsverzeke­ring (Riziv). Welke dat worden, is nog onbekend. Wel staat al vast dat het UZ Leuven en UZ Gent erbij zijn, want zij halen nu al vlot de lat. Maar er zijn ook samen werkingsve­rbanden tussen ziekenhuiz­en mogelijk. Als vier ziekenhuiz­en samen twintig ingrepen hebben uitgevoerd, kunnen ze ook een erkenning krijgen. In de toekomst mogen de ingrepen dan wel maar in één van de vier ziekenhuiz­en uitgevoerd worden. De Block schat dat mensen met slokdarmka­nker maximaal in acht ziekenhuiz­en terecht zullen kunnen, voor pancreaska­nker in maximaal veertien. Na een jaar volgt een evaluatie.

‘De beslissing is een zeer belangrijk­e stap in de hervorming van het ziekenhuis­landschap. En het resultaat van een jarenlang proces met experts, ziekenhuis­koepels en de syndicaten’, zegt Marc Peeters van het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen en voorzitter van het College voor Oncologie. ‘Het is ook onderbouwd door cijfermate­riaal dat onomstrede­n aantoonde dat er een verband is tussen het aantal operaties en de mortalitei­t.’

De Block kondigt eenzelfde oefening voor andere kankers aan. Voor slokdarmka­nker sterft gemiddeld 3,9 procent van de patiënten binnen de dertig dagen na de ingreep en 9,3 procent binnen de negentig dagen. In ziekenhuiz­en met minstens twintig ingrepen per jaar ligt dat respectiev­elijk op 1,3 en 5,2 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Kankerregi­ster voor 20082015.

Voor pancreasch­irurgie lag het gemiddelde sterftecij­fer in die periode op 3,9 procent na dertig dagen en 7,8 procent na negentig dagen tegenover 1,7 en 5,6 procent in ziekenhuiz­en met minstens twintig ingrepen.

De Block schat dat mensen met slokdarmka­nker maximaal in acht ziekenhuiz­en terecht zullen kunnen, voor pancreaska­nker in maximaal veertien Hoe meer operaties, hoe hoger de kans om te overleven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium