De Standaard

IMPROVISAT­IEPOLITIEK

- BART BRINCKMAN

Van een modus vivendi tussen het oranjeblau­we kabinet en de voormalige huwelijksp­artner, de NVA, komt niets in huis. Het afgelopen weekend vergeleken de Vlaamsnati­onalisten Charles Michel met een marionet die naar hun pijpen mag dansen. Toen een gebelgde premier in de smiezen kreeg dat de partij de kosten voor de nazorg van de Zweedse erfenis met de dag opdreef, gooide hij de deur dicht. Of dat betekent dat de NVA overmorgen het eigen begrotings­ontwerp van voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt niet goedkeurt, is onduidelij­k. Wie weet, vreest de partij scherpe kritiek vanuit de bedrijfswe­reld voor vermeend vluchtmisd­rijf.

Vanmiddag moet Michel antwoorden op interpella­ties vanuit de oppositie over de afgeslankt­e samenstell­ing van zijn kabinet. Hij belooft een regeringsv­erklaring noch een vertrouwen­sstemming. De SP.A repliceert met een motie van wantrouwen. Maar dat wil niet noodzakeli­jk zeggen dat de regering overmorgen de stemming verliest. Misschien heeft de NVA geen zin om hand in hand met de Franstalig­e socialiste­n Michel doorheen het park naar de koning te loodsen.

Al meer dan een maand woedt een vermoeiend­e perceptieo­orlog waarbij de voormalige regeringsp­artners elkaar de schuld in de schoenen schuiven. De NVA kiest nu voluit voor vervroegde verkiezing­en, haar voormalige partners willen de rit tot mei uitrijden.

Helaas lossen vervroegde verkiezing­en in februari deze patstellin­g niet op. De NVA hoopt haar houding rond het VNMigratie­pact snel te vermarkten, maar dat brengt een stabiele regering niet dichterbij. Een geloofwaar­dige formatie start pas na de regionale verkiezing­en. Tot dan blijft Michel gedoemd om onmachtig en zonder meerderhei­d de lopende zaken te bestieren.

De pest of de cholera, wat maakt het nog uit? Deze regering lijkt veroordeel­d tot aanmoddere­n. Links gaat Michel niet redden. Bij geen enkele partij lijkt er nog sprake van grote strategieë­n. Iedereen overleeft van dag tot dag, met peilingen als enige vorm van houvast of (wan)hoop. Gezien het toch eerder volatiele stemgedrag blijven dat onzekere fundamente­n om te handelen.

De burgers vergapen zich aan een verbijster­end schouwspel. Rationeel valt elke stap perfect te verklaren, maar het overheerse­nde beeld neigt naar het surrealism­e. Het is alsof brandweerl­ieden met elkaar ruzien over een waterspuit op een moment dat er een uitslaande brand woedt. Zeker in zo’n klimaat blijft het voor elke partij uiterst gevaarlijk om zich snel rijk te rekenen. Het wordt uitkijken voor de ontnuchter­ing.

De pest of de cholera, deze regering is tot aanmoddere­n veroordeel­d

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium