De Standaard

Francken houdt lek op rechts dicht

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT Uitslagen in procent © reuters Federale verkiezing­en 25 mei 2014 Peiling maart 2018

Van de stemmen die de NVA bij de verkiezing­en van 2014 haalde, ging er intussen 8 procent naar CD&V, 6 procent naar Open VLD en slechts 5 procent naar Vlaams Belang

De NVA dekt – vooral met de immens populaire Theo Francken – haar rechterfla­nk goed af. Maar zo verliest de partij aan CD&V en Open VLD.

Meer dan de helft van de Vlamingen kan zich voorstelle­n om op NVA’er Theo Francken te stemmen. Daarmee kroont de exstaatsse­cretaris voor Asiel en Migratie zich voor het eerst in onze politieke barometer tot populairst­e politicus van Vlaanderen.

Francken treedt zo toe tot het selecte clubje politici die de afgelopen vijftien jaar minstens de helft van de Vlamingen kon bekoren. Alleen Steve Stevaert (SP.A), Guy Verhofstad­t (Open VLD), Yves Leterme (CD&V), Kris Peeters (CD&V), Maggie De Block (Open VLD), Bart De Wever (NVA) en premier Charles Michel (MR) gingen hem voor.

Met 28,3 procent moet de NVA zo’n vier procentpun­t inboeten ten opzichte van de federale verkiezing­en van 2014 en de vorige peiling in maart. Maar in tegenstell­ing tot bij de gemeentera­adsverkiez­ingen is het niet Vlaams Belang dat daarvan profiteert. De uiterst rechtse partij komt uit op 7,6 procent – met die nuance dat het Belang in peilingen vaak onderschat wordt.

De peiling, die werd afgenomen in volle Marrakechc­risis maar afsloot net voor het vertrek van de NVA uit de regering, lijkt aan te tonen dat de NVA erin slaagt het lek op rechts te beperken tot het uiterste minimum. Vooral de populaire Francken bedient de rechtervle­ugel. De afgelopen dagen nog sprak hij zijn steun uit voor de protestmar­s dit weekend tegen het VNMigratie­pact. Hij zei eveneens dat bij regeringso­nderhandel­ingen de Belgische goedkeurin­g van het pact volgens hem moet worden herroepen. Bij kiezers van Vlaams Belang is Francken populairde­r dan Tom Van Grieken, de eigen voorzitter.

Meest rechtse kiezers

De forse houding van de NVA is nodig om haar meest rechtse kiezers bij zich te houden. Bijna vier op de tien personen die overwegen op Vlaams Belang te stemmen, kiezen toch voor de NVA – tegenover slechts 35 procent voor Vlaams Belang zelf. Dat kan snel keren. Tegelijk schrikt die koers bepaalde centrumkie­zers af. In de peiling doen excoalitie­partners CD&V (18,7 procent) en Open VLD (17,5 procent) het opvallend beter dan begin dit jaar.

Van de stemmen die de NVA bij de verkiezing­en van 2014 haalde, ging er volgens de barometer acht procent naar de christende­mocraten en zes procent naar de liberalen. Dat is telkens meer dan de vijf procent die van de NVA naar Vlaams Belang ging. Omgekeerd verliezen Open VLD en in mindere mate CD&V ook kiezers aan de NVA. Maar het is niet ondenkbaar dat het lek naar links, na het vertrek van de NVA uit de regering, nog is vergroot.

‘Dit is voor ons een goede uitslag’, reageert de NVA. ‘Maar als deze peiling bewaarheid wordt, krijgen we een links beleid. Alleen de NVA kan dat voorkomen. Daarom mikken we op dertig procent.’

 ??  ?? Bij kiezers van Vlaams Belang is Theo Francken populairde­r dan de eigen voorzitter, Tom Van Grieken.
Bij kiezers van Vlaams Belang is Theo Francken populairde­r dan de eigen voorzitter, Tom Van Grieken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium