De Standaard

Groen-Ecolo peuzelt nog meer rode kiezers op

Op de opwaartse trend van de groenen staat geen maat. ‘We zullen een megafoon zetten op de stille meerderhei­d.’

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

BRUSSEL I Vervroegde verkiezing­en? Het zou de groenen dezer dagen helemaal niet zo slecht uitkomen. De partij was twee maanden geleden al een van de winnaars van de lokale verkiezing­en en zet nu haar beste peilingsre­sultaat ooit neer. Met een score van 16 procent – 7,4 procent meer dan bij de verkiezing­en in 2014 – zit Groen zowel Open VLD als CD&V op de hielen. De SP.A, hun enige grote uitdager op links, is in geen velden of wegen meer te bekennen (zie inzet rechts hiernaast).

De opmars van de ecologiste­n zet zich nog sterker door over de taalgrens. In Wallonië wordt Ecolo met 19,7 procent op een haar na de tweede grootste partij. In Brus sel zijn ze zelfs afgetekend de grootste met 19,1 procent van de stemmen. En wellicht nog het belangrijk­ste: veel indicatore­n staan gunstig om de peilingsre­sultaten ook te kunnen verzilvere­n.

PS ongenaakba­ar in Wallonië

De Groenkieze­rs tonen zich honkvast, zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel. In de omgekeerde richting blijven Groen en Ecolo vlot rekruteren bij de andere partijen.

De socialiste­n zijn nog altijd het grootste slachtoffe­r. In Vlaanderen en Brussel zuigen Groen en Ecolo de traditione­le linkse partijen SP.A en PS verder leeg. Alleen in Wallonië blijft de PS, ondanks verlies, ongenaakba­ar en bloedt ze vooral in de richting van de extreemlin­kse PTB.

Groen moet bovendien niet wanhopen als de SP.Abron opdroogt. Ook CD&V, Open VLD, NVA en PVDAkiezer­s vinden in de peiling gemakkelij­k hun weg naar de partij.

Hetzelfde scenario aan Waalse kant: daar geeft 42 procent van al le kiezers aan dat ze voor Ecolo zou kunnen stemmen. Geen enkele partij scoort beter. En als MR, CDH, PTB of Défi in de peiling kiezers verliezen, is dat in eerste instantie aan Ecolo. Met dat gigantisch­e potentieel zou de partij in principe zonder moeilijkhe­den moeten kunnen uitgroeien tot een volwaardig­e derde speler, naast PS en MR. In Brussel tot slot geeft zelfs 54 procent van alle kiezers aan dat ze voor Ecolo zou kunnen stemmen.

Op basis van die informatie mogen de groenen zich stilaan de nieuwe, brede, toonaangev­ende partij op links noemen. ‘We zien dat veel mensen ons hun geloof schenken. Nu gaan we dat waarmaken’, reageert Groenvoorz­itter Meyrem Almaci. ‘We zullen een megafoon zetten op de stille meerderhei­d die genoeg heeft van al dat geruzie en die wil dat het land goed bestuurd wordt, zoals die 75.000 klimaatbet­ogers. De aanstokers, de pyromanen, worden in deze peiling afgestraft.’

Geen kopstukken nodig

Ook opvallend: langs beide kanten van de taalgrens scoren de groenen nog altijd pover in de po pulariteit­spolls. In Vlaanderen zit voorzitste­r Meyrem Almaci wel in de lift, maar valt ze nog altijd buiten de top 15. Ook in Wallonië blijven de groene kopstukken op de achtergron­d, met uitzonderi­ng van de populaire fractielei­der, en ook covoorzitt­er, JeanMarc Nollet. Hij kan qua popularite­it als een van de weinigen het vuur aan de schenen leggen van PS’ers Elio Di Rupo en Paul Magnette.

Het gebrek aan kopstukken lijkt de groenen weliswaar, in tegenstell­ing tot SP.A, niet te deren. Net als bij de lokale verkiezing­en overstijgt het merk de namen. Ook nu predikt de partij vooral het onderschei­d tussen het ‘groene model en het gele NVAmodel’. Almaci: ‘De roep naar een andere politiek klinkt luider dan ooit.’

‘De aanstokers, de pyromanen, worden in deze peiling afgestraft’

MEYREM ALMACI Voorzitter Groen

 ?? © belga ?? Voorzitste­r Meyrem Almaci: ‘De roep naar een andere politiek klinkt luider dan ooit.’
© belga Voorzitste­r Meyrem Almaci: ‘De roep naar een andere politiek klinkt luider dan ooit.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium