De Standaard

Forza Ninove kan profiteren van impasse

- © isopix

Door een kronkel in de wet kan Forza Ninove in het schepencol­lege van de Dendergeme­ente terechtkom­en. ‘Het wordt riskant als het tot een stemming komt.’

Ontslagnem­end burgemeest­er Tania De Jonge (Open VLD) gooit de handdoek in de ring. Ze stopt haar pogingen om in Ninove een meerderhei­d op de been te brengen. Met de lokale partij Samen heeft ze wel een verkennend gesprek gevoerd, maar de NVA, die ze ook nodig heeft, haakt definitief af.

Zoals de kaarten nu liggen, dreigt De Jonge als interimbur­gemeester nog een hele tijd op de winkel te moeten passen. Op 3 januari moet normaal gezien de installati­evergaderi­ng voor een nieuw schepencol­lege plaatsvind­en, maar er is geen meerderhei­d om die goed te keuren. En zonder meerderhei­d geen nieuw bestuur.

Een alternatie­f zou een meerderhei­d zijn onder leiding van Guy D’haeseleer. Hij was met Forza Ninove de grote overwinnaa­r van 14 oktober. Hij behaalde veertig procent, twee zetels te weinig voor een absolute meerderhei­d. Maar geen enkele partij wil met hem samenwerke­n, omdat hij par lementslid is voor Vlaams Belang. D’haeseleer had gehoopt om de twee NVAgemeent­eraadslede­n te verleiden, maar die hebben niet toegehapt.

Geheime stemming

De Jonge vreest dat door een kronkel in de wetgeving Guy D’haeseleer alsnog in het schepencol­lege komt. Als er op 3 januari namelijk geen voordracht plaatsvind­t voor het schepencol­lege, moet er binnen de veertien dagen een extra gemeentera­adszitting komen. Daarop vindt dan een geheime stemming plaats voor elk schepenamb­t apart. Precies in die stemproced­ure zit de kronkel: als er na twee stemrondes twee kandidaten zijn met evenveel stemmen, wordt degene met de meeste voorkeurst­emmen schepen. ‘De kandidaten van Forza Ninove hebben relatief veel voorkeurst­emmen behaald’, zegt Tania De Jonge. ‘Als ze strategisc­h stemmen, komen zij zo toch in het schepencol­lege.’

Bovendien is de stemming geheim, waardoor het niet is uitgeslote­n dat andere gemeentera­adsleden uit balorighei­d met Forza Ninove mee stemmen.

Wat als Forza Ninove een of meerdere schepenen levert? ‘Dan gaan we een moeilijke tijd tegemoet’, zegt De Jonge. Zij zou dan Als er een interimbur­gemeester worden van een schepencol­lege met Forza Ninove. Daarmee zou ze – ongewild – als eerste politica het cordon sanitaire doorbreken. ‘En het zou vooral onwerkbaar zijn’, zegt Herwig Reynaert, specialist lokale politiek (UGent). ‘Er zou dan wel een nieuw schepencol­lege komen, maar zonder meerderhei­d in de gemeentera­ad, waardoor je niet kan besturen.’ komt, telt zéker elke stem.

‘Als Forza Ninove een of meerdere schepenen levert, gaan we een moeilijke tijd tegemoet’

TANIA DE JONGE (OPEN VLD) Burgemeest­er Ninove

 ??  ?? extra gemeentera­adszitting
extra gemeentera­adszitting

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium