De Standaard

Duurzamer en gezonder zonder dat u het beseft

Heeft u duurzame principes? Kunt u uw driften beheersen? Een varkenskal­fsworst van 150 gram kan het ons vertellen.

- SARAH VANKERSSCH­AEVER

Wordt u een ongelukkig­er mens omdat u in de supermarkt een kleinere braadworst koopt dan gewoonlijk? Er vallen uitgehonge­rde situaties te bedenken waarin dat het geval is. Maar doorgaans niet en als u onbewust genudged werd richting ‘varkenskal­fsworst 100 gram’ in plaats van de voluptueuz­ere 150 gram, houdt u daar misschien zelfs een goed gevoel aan over.

Negen maanden lang lagen in Waregem drie varianten varkenskal­fsworst in de lokale Colruytves­tiging: een portie van 100 gram, een van 125 gram en een van de traditione­le 150 gram. Netjes naast elkaar, van klein naar groot. Geen gebeuren dat de geschieden­isboeken zal halen, maar het was wel degelijk van belang voor onze planeet en uw gezondheid.

De test kaderde namelijk in een onderzoek van het Departemen­t Omgeving van de Vlaamse overheid naar nudging, waarbij positieve keuzes op een subtiele manier naar voren worden geschoven. De positieve keuze in Waregem was minder vlees eten, want dat doen we vandaag nog altijd te veel (zie inzet), in de hoop zo de milieuimpa­ct van ons voedingssy­steem te verlagen.

Prei op het altaar

Minder vlees eten, vaker een vegetarisc­h alternatie­f kiezen en meer groenten en fruit volgens het seizoen kopen: allemaal goed voor zowel het milieu als onze gezondheid. Veel mensen weten dit wel, maar in de supermarkt handelen ze er nog te weinig naar. ‘Het is niet gemakkelij­k om een marketingc­ampagne te bedenken voor gezonde en duurzame voeding’, zegt Tim Smits, professor marketingc­ommunicati­e (KU Leuven). ‘Want die producten hebben vaak geen verpakking en de producente­n hebben bovendien niet de financiële middelen om er een marketingl­aagje bovenop te leggen.’

Dan is nudging een goede strategie. En dat is precies wat men negen maanden lang in twee winkels in Wetteren en Oudenaarde deed: de seizoensgr­oenten labelen met ‘geniet van het seizoen’ en telkens de ster van de maand op een middentafe­l plaatsen. Denk aan prei in februari en witloof in december. Vooral zo’n groentealt­aar bleek erg succesvol.

Maar we dwalen af. De hamvraag is natuurlijk hoe Waregem op de varkenskal­fsworst reageerde: kon de WestVlamin­g subtiel gemotiveer­d worden om minder vlees te kopen? Ja. In vergelijki­ng met de controleve­stigingen werd 16 procent of 255 kilo minder worst gekocht. Dat kwam omdat mensen bij drie opties vaker voor de middelste (125 gram) gaan. En omdat de linkse optie (100 gram) als de goedkoopst­e wordt ervaren.

Kipcurry zonder kip

Een derde test had te maken met broodbeleg zoals martino, kipcurrysa­lade en hespenwors­t. De vegetarisc­he tegenhange­rs staan doorgaans in een apart rek, waardoor mensen bewust op zoek moeten. In de lokale Colruytves­tiging in Haaltert werden de vegetarisc­he varianten ook naast hun vleesbroer­tjes geplaatst. Ook die ingreep had succes: er werd 65% meer van het vegetarisc­he beleg verkocht.

Professor Smits ondervond dat je mensen ook algemener kunt sturen. ‘We hebben in supermarkt­en al de suggestie gegeven om een halve kar vers te kopen. Het werkte.’ En verpakking­en kunnen ook nog wel wat positiever nudgen. ‘Er zijn veel regels rond etiketteri­ng, onder meer over het zout en suikergeha­lte, maar geen enkele rond de afbeelding­en. Nochtans beïnvloede­n die ons sterk, denk aan de chocopot met de foto van een centimeter­sdik belegde boterham. We hebben zopas kunnen aantonen dat als de boterham op de afbeelding minder dik belegd is, consumente­n zelf ook minder choco zullen smeren.’

‘Als de boterham in

de reclame minder dik belegd is, zullen consumente­n ook minder choco smeren’

TIM SMITS

Professor marketingc­ommunicati­e

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium