De Standaard

Elke dag rijst ‘sterk af te raden’ voor jonge kinderen

- © iStock

3.

Ook na de leeftijd van drie jaar geldt: met een hoger risico op bepaalde kankers, zoals huidaandoe­ningen, kanker van de blaas of nierproble­men.

De hoeveelhei­d arseen in onze voeding wordt strikt gereguleer­d (babyvoedin­g zelfs strikter dan normale voeding), en producente­n houden zich daar ook aan, zegt Van de Wiele. ‘De voeding is dan wel gereguleer­d, de wetgever heeft geen vat op het type dieet dat ouders hun kinderen voorschote­len’, zegt Van de Wiele. ‘Wij geven advies op het vlak van mogelijke risico’s die een bepaald dieet met zich brengt.’

Door veel rijst te eten, kun je waarden bereiken die schadelijk zijn. De Hoge Gezondheid­sraad focuste zich in dit advies op kinderen, omdat zij kwetsbaard­er zijn. Jonge baby’s lopen een verhoogd risico door nog poreuze, nietvolgro­eide darmen. Maar de onderzoeke­rs gaan er ook van uit dat peuters proportion­eel meer arseen op nemen dan volwassene­n, zelfs vier tot tien keer meer per kilogram lichaamsge­wicht. Het advies handelt volgens het voorzorgpr­incipe, want het is gebaseerd op een theoretisc­he doorrekeni­ng, niet op een toxicologi­sche studie.

4.

De Hoge Gezondheid­sraad raadt sterk af om je kind elke dag rijst te serveren. Een keer per week kan, maar zelfs dan zitten de arseenwaar­den boven een veilige ondergrens. Al is die wel scherp vastgelegd, door het voorzorgsp­rincipe.

Het gaat om alle rijstprodu­cten: rijstdrank, rijstkoekj­es en zuivere rijst. Wie zuivere rijst op tafel zet, gebruikt beter veel water, zodat het kookvocht de arseen goed opneemt. Giet het kookvocht zeker weg.

Het advies gaat op voor kinderen tot drie jaar, maar Van de Wiele zegt dat je best hetzelfde principe hanteert bij iets oudere kinderen. Hoe meer lichaamsge­wicht, hoe minder arseen het lichaam proportion­eel opneemt. Wegens het doorgeven van arseen via de placenta aan de foetus, houden ook zwangere vrouwen beter rekening met dit advies.

En volwassene­n? ‘Elke daling van arseen gaat gepaard met gezondheid­swinst,’ zegt Van de Wiele. ‘Het antwoord is eigenlijk: hoe minder, hoe beter.’

 ??  ?? hoe minder arseen, hoe beter.
hoe minder arseen, hoe beter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium