De Standaard

‘Angst doet me niet zwijgen’

Een BelgischCa­nadese student riskeert een celstraf van acht jaar omdat hij bij de demonstrat­ies in Boedapest politieage­nten geslagen zou hebben.

- ROELAND TERMOTE

BOEDAPEST I ‘Ik heb helemaal niets gedaan’, zegt Adrien Beauduin. ‘Ik heb geen klap uitgedeeld.’ De 32jarige doctoraats­student, verbonden aan het departemen­t gender studies van de Central European University in Boedapest, was donderdag naar eigen zeggen vreedzaam aan het demonstrer­en tegen het beleid van premier Orbán, toen hij in een politiecha­rge terechtkwa­m. Nu hangt Beauduin, geboren in België en grotendeel­s opgegroeid in Canada, een gevangenis­straf van twee tot acht jaar boven het hoofd.

Hongaarse media, die als echokamer dienen van Orbáns nationaalp­opulistisc­he Fideszpart­ij, omschrijve­n Beauduin als de organisato­r van ‘uiterst links geweld’ tijdens de protesten tegen enkele recente wetten. Een eerste wet dreigt arbeiders onder druk te zetten om veel meer overuren te doen en zo de economie aan te zwengelen. Een tweede leidt tot de oprichting van nieuwe administra­tieve rechtbanke­n onder controle van de regering.

De onvrede daarover heeft vakbonden en oppositiep­artijen, van links tot extreemrec­hts, verenigd. De demonstrat­ies van de afgelopen dagen kenden geen uitzonderl­ijke opkomst – maximaal 15.000 demonstran­ten – maar verliepen wel in een uiterst gespannen sfeer.

‘Sorosnetwe­rk’

Zondagavon­d eisten enkele duizenden aanhangers dat de publieke omroep hun voorstelle­n over het terugdraai­en van de overurenwe­t en het verzekeren van onafhankel­ijke publieke media zou uitzenden. Nadat veiligheid­sagenten een oppositiel­id hardhandig het gebouw uit hadden gesleurd, stonden de demonstran ten er gisteravon­d weer.

Dat ook nietHongar­en als Beauduin opstappen, wordt door het regeringsk­amp gebruikt om de demonstrat­ies voor te stellen als een duistere samenzweri­ng met behulp van buitenland­se ‘huurlingen’. Beauduin, vrijgelate­n in afwachting van zijn proces volgend jaar, wilde gewoon solidarite­it tonen, zegt hij. Zijn universite­it, in 1991 opgericht door Georges Soros – Amerikaans miljardair en vijand nummer één van Orbán – kondigde begin deze maand haar vertrek aan naar Wenen. Een wetswijzig­ing maakte het inschrijve­n van nieuwe studenten voor de meerderhei­d van de programma’s vanaf 2019 onmogelijk.

Fideszwoor­dvoerder Balázs Hidvéghi verklaarde dat de huidige protesten georkestre­erd worden door een ‘proimmigra­tie Sorosnetwe­rk’. Regeringsg­ezinde media schreven dat Beauduin ‘actief is als lid van het Sorosnet werk’ en dat anonieme ooggetuige­n hem klappen zagen uitdelen.

Onzin, reageert Beauduin. Hij kwam in de politiecha­rge terecht nadat andere demonstran­ten een decoratiev­e kerstslee in brand hadden gestoken. ‘Ik had daar niets mee te maken, maar toen ik achter de politielin­ies verzeild raakte, werd ik gearrestee­rd.’

De vier Hongaren met wie hij samen opgepakt werd, had hij naar eigen zeggen nooit ontmoet. De woordvoerd­ers van de Hongaarse procureur gaven, ondanks herhaalde verzoeken, geen antwoord op onze vragen.

Beauduin probeert nu videomater­iaal te verzamelen dat zijn onschuld moet aantonen. ‘Ondanks het gebrek aan bewijzen tegen mij, ben ik bang.’ Toch zal hij zich, na een kerstvakan­tie bij zijn familie in Brussel, verdedigen tegen de aanklacht. ‘Ik heb niet geschopt of geslagen en ik laat me niet door angst de mond snoeren.’

De demonstrat­ies kenden geen uitzonderl­ijke opkomst, maar de sfeer was wel uiterst gespannen

 ?? © Bernadett Szabo/rtr ?? Anna Donath van oppositiep­artij Momentum Movement bij de protesten tegen de omstreden wetten in Boedapest zondagavon­d.
© Bernadett Szabo/rtr Anna Donath van oppositiep­artij Momentum Movement bij de protesten tegen de omstreden wetten in Boedapest zondagavon­d.
 ?? © rr ?? Adrien Beauduin: ‘Niets gedaan.’
© rr Adrien Beauduin: ‘Niets gedaan.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium