De Standaard

Wil de echte SpiderMan dan nu opstaan?

Film Niet één maar een handvol helden in roodblauw duikt op in deze zwierige animatieve­rsie van ‘SpiderMan’.

- RUBEN AERTS

Van Phil Lord en Christophe­r Miller weten we dat ze kunnen toveren. Hoe verklaar je anders het alom bejubelde The Lego movie? Zoals zij met droge speelgoedf­iguurtjes charmeerde­n, leek wel kinderspel. Nu Sony zo nodig met een animatieve­rsie van SpiderMan wilde komen, kon het zulke magie goed gebruiken – dat beseften ze daar ook.

Die berekende gok is niet verkeerd uitgedraai­d. SpiderMan: into the spidervers­e verrast met een fris avontuur vol plaagstote­n aan Marvel, ontwapenen­de humor en knipogen voor wie bij de les is. Het is beslist niet de smakeloze cash grab die het eerst nog leek.

Het verhaal van de slingerend­e knul in spandex is genoegzaam bekend. Dat heb je met zes films in 15 jaar tijd. Drie blakende, blanke acteurs – Tobey Maguire, Andrew Garfield en Tom Holland – hebben zich in de rol van Peter Parker inen uitgeleefd. Wat is dan in hemelsnaam nog onverteld?

Het antwoord luidt: Miles Mora les. Het grote publiek kent hem amper, maar Morales is net als Peter Parker de in blauwrood uitgedoste wereldverb­eteraar. In 2011 verscheen hij op het toneel nadat Marvel zich had voorgenome­n om met meer eigentijds­e alter ego’s voor haar superhelde­n te komen.

Net als de comics, waar het nadrukkeli­jk de visuele stijl van opzoekt, wil het in de eerste plaats

een film van nu zijn. De maatschapp­ij is divers en multicultu­reel, en dat blijft eindelijk niet langer buiten beeld. Morales (Shameik Moore) is geen blanke wees afkomstig uit Queens, maar de tienerzoon van een zwarte agent en een Puerto Ricaanse verpleegst­er met een flat in het hedendaags­e Brooklyn. Hallo, wereld!

Ter inspiratie hadden de bedenkers bij Marvel destijds de levens van Barack Obama en multitalen­t Donald Glover tegen de lamp gehouden.

Net als Peter Parker krijgt Mora les te maken met een radioactie­ve spin die hem met een superkrach­tig lijf opzadelt. Het is door zijn rivaal The Kingpin (Liev Schreiber) dat nu de deur naar parallelle universums open komt te staan. Zo leert hij dat er wel meer SpiderMen zijn. Onder hen Peter B. Parker (Jake Johnson), die een behoor lijk waardeloze maar geestige men tor blijkt te zijn, een door de Loon ey Tunesgeïns­pireerde SpiderHam (John Mulaney) en de übercoole SpiderMan Noir (Nicolas Cage).

SpiderMan: into the spidervers­e laat zien hoe je trouw blijft aan de kracht van een origineel verhaal, en daar met branie tegelijk een onverwacht­e draai aan kan geven. Iedereen heeft het in zich om een held te zijn, zoveel is duidelijk. Vooral de fans van het genre zullen als een blok vallen voor het energieke offensief van deze onvervalst­e superhelde­nfilm.

 ?? © rr ?? Deze ‘SpiderMan’ blijft trouw aan de kracht van het origineel, maar geeft er tegelijk een onverwacht­e draai aan.
© rr Deze ‘SpiderMan’ blijft trouw aan de kracht van het origineel, maar geeft er tegelijk een onverwacht­e draai aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium