De Standaard

Een smeulend vuurtje

Hollywooda­cteur Paul Dano weet maar al te goed wat je moet doen met topacteurs: ze laten acteren.

- JEROEN STRUYS

Acteurs die regisseur spelen: het loopt niet altijd even goed af. Maar waar Jack Nicholson en Nicholas Cage faalden, maakt Paul Dano (There will be blood) indruk met het ingehouden relatiedra­ma Wild life. De film is gebaseerd op de gelijknami­ge roman van Richard Ford, maar Dano en partner/coscenaris­te Zoe Kazan meden de obligate vertelstem. Liever liet Dano zijn beelden voor zich spreken en zijn acteurs, euhm, acteren. Je zou wel gek zijn, als je zulke klasbakken als Carey Mulligan en Jake Gyllenhaal voor de lens hebt.

De twee krijgen alle kansen om te schitteren met ingetogen vertolking­en. Ze spe len een koppel in de jaren 60, gadegeslag­en door hun tienerzoon. Het gaat goed met de economie, maar niet voor iedereen. ‘Sommigen zullen verdrinken, anderen zullen bovendrijv­en’, zegt Jeannette, die een job als zwemcoach heeft gevonden. Wanneer Jerry ontslagen wordt van zijn vernederen­d baantje op een golfterrei­n, neemt hij een job als brandweerm­an. Terwijl hij bosbranden gaat blussen, gaat zijn relatie in vlammen op.

Er smeult een vuur in Jeanette en ze heeft geen zin meer om het te doven. De tienerjong­en kijkt verbaasd toe hoe zijn moeder de chachacha danst met een rijkaard die zoeven nog zijn schoenen liet poetsen door Jerry. Mister Miller zegt dat hij rijk geworden is door andermans incompeten­tie, maar daar denkt de hardwerken­de Jeanette anders over. ‘Geld krijgt geld. Dat is waarom de rijken rijk blijven en de armen arm.’ En dat is waarom ze zich in zijn armen vlijt.

Straf regiedebuu­t.

 ?? © rr ?? Carey Mulligan schittert.
© rr Carey Mulligan schittert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium