De Standaard

Superheld gaat kopje onder

Hij dook al op in adaptaties van Marvels grote concurrent DC Comics. Nu krijgt Jason Momoa als Aquaman een eigen film.

- RUBEN AERTS

Batman v Superman: dawn of justice en Jus tice league scoorden niet onaardig aan de kassa. Maar DC Comics en Warner Bros. rekenden ook op artistiek applaus, en dat bleef enigszins uit. Dan deed Gal Gadot het als Wonder woman in haar eentje toch een stuk beter. Reden genoeg om nu ook Aquaman zijn eigen Hollywooda­vontuur te geven.

Met een monsterbud­get van 160 miljoen dollar kreeg het schijnbaar alle kansen op slagen. Tegelijk legt net dat het wezenlijke probleem bloot: voor de producente­n kon het niet groots genoeg zijn. Het is de overdaad die dit epos vermoordt.

In een voiceover vertelt Aquaman (Jason Momoa) hoe hij de zoon is van een uiterst bescheiden vuurtorenw­achter en Atlanna (Nicole Kidman), de koningin van Atlantis. Als iemand een brug kon leggen tussen de gewone wereld en het universum onder de zeespiegel, dan was hij het wel. Tot zover: akkoord.

Maar het scenario strooit kwistig met dialogen die krommen van grootspraa­k. Bovendien oogt de onderwater­wereld misselijkm­akend kleurrijk en onecht. Op een soort zeepaard schiet Willem Dafoe voorbij, die al vaker zijn naam verbond aan vetbetaald­e nonsens.

Wat topenterta­inment kon zijn, draait uit op ronduit brallerige onderwater­kitsch. Aquaman doet verlangen naar films die nog wisten hoe je een grote charme liet uitgaan van durf en verbeeldin­gskracht. Regisseur James Wan beweert dat avontuurli­jke klassieker­s als Raiders of the lost ark en Romancing the stone een inspiratie waren. Was dat er maar aan te zien.

 ?? © rr ?? ‘Aquaman’: brallerige onderwater­kitsch.
© rr ‘Aquaman’: brallerige onderwater­kitsch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium