De Standaard

Daar krijg je dus echt een punthoofd van

- ILJA VAN BRAECKEL

Sommige mensen hebben neandertha­lergenen die hun hersenontw­ikkeling zou vertragen. En het heeft ook gevolgen voor de vorm van hun hoofd.

Een ‘kop als een neandertha­ler’: het is een verwijt waar we ons wel iets bij kunnen voorstelle­n. De vorm van de hersenpan is een kenmerk dat de hedendaags­e mens onderschei­dt van onze uitgestorv­en metgezelle­n. Neandertha­lers hadden langwerpig­e hoofden die wat aan een rugbybal doen denken. Bij de moderne mens is de hersenpan doorgaans ronder, in sportmetaf­oren eerder basketbala­chtig. Maar 60.000 jaar geleden deelden de twee mensachtig­e soorten de lakens en dat is nog steeds zichtbaar op genetisch niveau. Twee procent van de wereldbevo­lking draagt neandertha­lerDNA in de genen.

Tijd voor onderzoek, vonden wetenschap­pers aan het Max Planck Instituut van Leipzig en Nijmegen. Zij vroegen zich af of dat genetisch verschil nog steeds zichtbaar is in de schedelvor­m, en welke genen precies verantwoor­delijk zijn. Ze baseerden zich op 3Dscans van de schedels van zeven neandertha­lers en negentien hedendaags­e Europeanen. Daaruit konden ze afleiden hoe rond of langwerpig de hersenpan gemiddeld gesproken is, als het ware een gouden standaard voor de hoofdvorm bij de twee mensensoor­ten.

Subtiel maar significan­t

Vervolgens verzamelde­n ze DNA en hersenscan­s van bijna 4.500 Duitsers en Nederlande­rs. Die vergeleken ze met neandertha­lerDNA en hun eerder ontwikkeld­e schedelsta­ndaarden.

De resultaten verschenen in het vakblad Current Biology. Uit analyse bleek dat mensen met neandertha­lergenen een puntiger hoofd hebben dan mensen zonder. Althans volgens de hersenscan­s, met het blote oog was er geen verschil op te merken.

Genetische analyses konden twee stukjes neandertha­lerDNA aanduiden, die steeds aanwezig waren in mensen met een punthoofd. Eentje lag op het eerste en eentje op het achttiende chromosoom. De genen vertragen de vorming van hersencell­en en het vetachtig isolatiela­agje dat zich rond elke cel wikkelt. Ze spelen een rol in de vorming van het ‘putamen’ en het ‘cerebellum’. Die twee hersen

Als het brein pas laat een groeischeu­t krijgt, zijn de schedelbee­nderen al rigider. Dat zorgt voor een langwerpig­er hoofd

delen verzorgen onze fijne motoriek, de coördinati­e van bewegingen, en spraakontw­ikkeling.

Hoe zorgt het genetisch verschil dan voor een ander type hoofd? Bij foetussen en pasgeboren baby’s is de hersenpan nog flexibel en volgt de vorm van de schedel de vorm van het brein. De onderzoeke­rs vermoeden dat neandertha­lergenen hersenen trager en later doen aandikken. Als het brein pas laat een groeischeu­t krijgt, zijn de schedelbee­nderen al rigider. Dat zorgt voor een langwerpig­er hoofd.

Of die vervorming een weerslag heeft op de cognitieve vaardighed­en, is nog niet duidelijk. Eerder werd wel al aangetoond dat de genen in kwestie invloedrij­k zijn. Ze werden in verband gebracht met immuniteit, stofwissel­ing, de ziekte van Crohn, diabetes, huidskleur, lichaamsle­ngte, slaappatro­nen en gemoedstoe­stand. En nu dus ook een punthoofd.

 ?? © rr ?? Neandertha­ler versus moderne mens.
© rr Neandertha­ler versus moderne mens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium