De Standaard

Byebye bosbes?

-

Wie wel eens grasduint op Instagram, kan er niet naast kijken: bosbessen zijn nog nooit zo populair geweest. De smakelijke blauwe bolletjes prijken overal op taarten en in muesli. Maar daar steekt de klimaatver­andering langzaam een stokje voor.

Net als bij vele andere fruitgewas­sen hebben bosbessen een lange koude winterperi­ode nodig. Als ze beginnen te bloesemen in de lente, lopen ze minder risico op vriesschad­e. De bloemen verschijne­n dan pas als er veel insecten zijn om ze te bestuiven.

Maar nu het klimaat verandert, trekken Britse onderzoeke­rs aan de alarmbel. Als de winters milder zijn, wachten de bosbesplan­ten vergeefs op de koude, waardoor ze later bloeien, minder fruit krijgen en over de jaren heen minder lang leven. Bovendien worden de bessen vaak tegelijker­tijd met appels verbouwd. Als het oogstseizo­en voor bosbessen later valt dan normaal, moeten boeren noodgedwon­gen onrijpe bessen van lagere kwaliteit oogsten.

Om de relatie tussen de koude periode en het bloeien van de bloemknopp­en te onderzoeke­n, werden twintig variëteite­n gekoeld tot temperatur­en tussen 4 en +8 graden Celsius, soms tot 150 dagen lang. De planten uit dat experiment werden vergeleken met planten van boeren, die de buitentemp­eratuur bijhielden.

Elke variëteit had een eigen optimale temperatuu­r, sommige konden beter om met warmere winters dan anderen. Dat heeft vermoedeli­jk een genetische oorsprong, de verschille­nde types evolueerde­n in streken met een verschille­nd klimaat.

‘Zo willen we boeren helpen in de keuze van hun planten, afhankelij­k van het klimaat, de weersvoors­pellingen en de omstandigh­eden’, zegt Hamlyn Jones van de universite­it van Dundee in een persberich­t. ‘Het stelt kwekers ook in staat om soorten te ontwikkele­n die beter omkunnen met warme winters.’

 ?? © getty/istock ?? Tast toe!
© getty/istock Tast toe!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium