De Standaard

Het zal je moeder maar wezen

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur

Herinnert u zich de film The sixth sense? ‘I see dead people’ en zo? Dat was de eerste keer dat het begrip Münchhause­n by proxy op onze radar kwam: de kleine Cole leert een dood meisje kennen dat hem een geheim verklapt: haar moeder maakte haar doodziek door allerlei gif in haar eten te mengen, om zich dan over haar te kunnen ontfermen en zelf aandacht en empathie te krijgen. Het syndroom van Münchhause­n (een extreme vorm van hypochondr­ie) via een tussenpers­oon (‘proxy’), dus.

Sindsdien hebben we deze tot de verbeeldin­g sprekende psychiatri­sche aandoening wel vaker in fictie zien voorbijkom­en, laatst nog in de geweldige HBOreeks Sharp objects, met Amy Adams. We zijn het syndroom zodanig met fictie gaan associëren dat het een fictieve aandoening lijkt. Niet dus, bleek gisteravon­d op Canvas uit de HBOdocumen­taire Mommy dead and dearest, het ongeloofli­jke verhaal van Gypsy Rose Blanchard en haar moeder Dee Dee.

We bevinden ons in de minder gefortunee­rde middens in de Ameri kaanse staat Louisiana (hopeloos marginale inteelthil­lbilly’s, dus) waar Dee Dee overal bewonderin­g afdwingt met de grenzeloos liefdevoll­e manier waarop ze voor haar dochtertje Gypsy Rose zorgt. Die kan best wat liefdevol le zorg gebruiken: ze heeft een menta le achterstan­d, astma, epilepsie, oog problemen, een spierziekt­e waardoor ze aan een rolstoel gekluister­d zit, en ook nog eens leukemie, waarvoor ze chemothera­pie moet krijgen.

Moeder en dochter zijn onafscheid­elijk, ook tijdens de talloze ziekenhuis­bezoeken – meer dan honderd in totaal, tussen 2004 en 2015. In 2015 houden die bezoeken op, want dan wordt Dee Dee brutaal vermoord. Door het onlinevrie­ndje van Gypsy Rose, zo blijkt al snel. Op vraag van Gypsy Rose zelf die, zo blijkt als ze wordt opgepakt, probleemlo­os kan stappen, geen mentale handicap heeft en al helemaal geen leukemie. Wel af en toe een epileptisc­he aanval, maar dat komt door de antiepilep­tica die haar moeder haar toediende.

Gypsy Rose, nu 25, pleit schuldig en kijkt aan tegen de doodstraf, maar als blijkt van wat voor monster ze haar leven lang het slachtoffe­r is geweest, wordt de straf teruggebra­cht tot tien jaar. U vindt dat we het einde spoilen? Er blijven nog zoveel redenen over om deze onthutsend­e documentai­re in te halen via VRTnu. Hoe konden al die artsen zich zo door Gypsy’s moeder in de luren laten leggen? Waarom greep de politie nooit in? Sociale diensten? Gypsy’s gescheiden vader? Hoe beschadigd komt dat meisje uit dit verhaal? Allemaal stof voor een goeie fictiereek­s.

Münchhause­n by proxy leek ons het soort aandoening dat alleen in fictie voorkomt. Tot we deze documentai­re zagen

Mommy dead and dearest, nog te zien op VRTnu. ¨¨¨¨è

 ?? © rr ?? U kunt deze onthutsend­e documentai­re nog inhalen op VRTnu.
© rr U kunt deze onthutsend­e documentai­re nog inhalen op VRTnu.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium