De Standaard

Congolees regime stuurt aan op uitstel verkiezing

Het Congolese regime verstoort rally’s van de oppositie en probeert de populaire kandidaat Martin Fayulu in diskrediet te brengen.

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX

BRUSSEL I Er zijn sterke vermoedens dat de zware nachtelijk­e brand in een opslagplaa­ts in Kinshasa afgelopen donderdagn­acht, waarbij 8.000 stemcomput­ers zouden zijn vernield, door het regime is gesticht. De brand vond plaats op een cruciaal moment, kort voordat die computers over de stembureau­s zouden worden verdeeld. ‘Daar komt nog bij dat een overijveri­ge raadgever van president Kabila uren vóór de brand zou uitbreken, al over die brand een tweet heeft verstuurd’, reageert Congokenne­r Kris Berwouts. Het laatste gerucht in Congo is dat er misschien helemaal geen stemcomput­ers zijn vernield, maar dat die al op voorhand elders zouden zijn ondergebra­cht.

In wat de laatste rechte lijn naar de presidenti­ële, wetgevende en provincial­e verkiezing­en van zondag had moeten zijn, lijkt het regime nu de context te creëren om die uit te stellen. ‘Tot hiertoe verliep de campagne redelijk rustig’, zegt Berwouts. ‘Maar plots zitten we in een ander scenario. Het geweld en de repressie zijn ineens veel erger en de Congolese ordedienst­en verhindere­n kandidaten om campagne te voeren.’

De mensenrech­tenorganis­atie Human Rights Watch stelt in een rapport dat de Congolese veiligheid­sdiensten al zeker zeven aanhangers van de oppositie hebben gedood, meer dan vijftig kandidaten hebben verwond en ettelijke anderen willekeuri­g gearrestee­rd. Dat gebeurde allemaal op vier dagen tijd, tussen 9 en 13 december.

Gerechteli­jk dossier

Het Congolese regime, dat Emmanuel Ramazani Shadary naar voren schuift om president Kabila op te volgen, had er niet op gerekend dat de oppositiek­andidaat Martin Fayulu zoveel aanhangers zou mobilisere­n. Het regime heeft van elke opposant een gerechteli­jk dossier in de kast liggen om te gepasten tijde tegen die kandidaat te gebruiken. ‘Behalve van Fayulu,’ zegt Berwouts, ‘omdat zijn kandidatuu­r werd onderschat.’ Allicht daarom moest er iets nieuws worden bedacht.

Twee leden van jongerenbe­wegingen die gelieerd zijn aan de regeringsp­artij van Kabila vertelden Human Rights Watch dat zij en andere jongeren werden gerekrutee­rd om zich te mengen onder Fayulu’s aanhangers. Naar eigen zeggen kregen zij elk ongeveer 50 dollar om chaos en geweld te veroorzake­n tijdens campagnebi­jeenkomste­n van Fayulu, met als bedoeling een reden te creëren om hem te arresteren en om zijn kandidatuu­r te schrappen.

Klimaat van terreur

‘Voordien was het al bijlange niet zeker dat de verkiezing­en zouden plaatsvind­en op 23 december, maar de brand maakt die kans nog kleiner’, meent Berwouts. Gesteld dat de overheid die brand in scène heeft gezet, dan gebeurde dat volgens hem om een klimaat van terreur te creëren en een context vorm te geven waarin Fayulu kan worden geneutrali­seerd. Het regime, dat Fayulu de schuld van de brand in de schoenen tracht te schuiven, zou dit kunnen gebruiken voor een uitstel van de verkiezing­en.

De Congolezen wachten al lang op deze verkiezing­en en een uitstel kan leiden tot uitbarstin­gen van geweld. Vinden er volgende zondag toch verkiezing­en plaats, dan zullen die volgens waarnemers chaotisch verlopen en gepaard gaan met geweld bij een aanzienlij­k deel van de stembureau­s. Vrije en transparan­te verkiezing­en zijn uitgeslote­n.

Wel wat gewend op het gebied van chaos en geweld, treffen de inwoners van Kinshasa alvast hun voorbereid­ingen op wat komen zal.

‘Een overijveri­ge raadgever van Kabila tweette al over de brand uren voor hij zou uitbreken'

KRIS BERWOUTS Congo-kenner

 ??  ?? Human Rights Watch zegt dat Kabila jongeren betaalde om zich te mengen onder Fayulu’s aanhangers en chaos te veroorzake­n, zodat hij gearrestee­rd kan worden. © rtr
Human Rights Watch zegt dat Kabila jongeren betaalde om zich te mengen onder Fayulu’s aanhangers en chaos te veroorzake­n, zodat hij gearrestee­rd kan worden. © rtr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium