De Standaard

Chinees-Russisch gemorrel aan de atmosfeer

- GISELLE NATH © blg

Chinese wetenschap­pers pompten vanuit Rusland massaal elektrisch­e golven de atmosfeer in. Sturen ze straks onze gpssignale­n in de war?

Met technologi­e uit de Sovjetperi­ode stuurden de Chinezen deze zomer vanuit Vasilsoers­k (600 kilometer ten oosten van Moskou) elektrisch­e golven in de ionosfeer. Dat is een laag van de atmosfeer op ongeveer 70 km hoogte. Er is nauwelijks lucht, maar er zijn wel veel elektrisch geladen deeltjes. ‘De ionosfeer is tegenwoord­ig belangrijk omdat de gpsplaatsb­epaling er gebeurt’, zegt Johan De Keyser van het Belgisch Instituut voor RuimteAero­nomie.

Het Chinese experiment kan op termijn militaire toepassing­en krijgen. Door sterke golven te sturen naar de ionosfeer kun je op extreem lange afstand communicer­en, tot diep onder de oceaan. Of je kunt er gpssignale­n mee verstoren. Het experiment besloeg een stuk iono sfeer half zo groot als GrootBritt­annië, schrijft de South China Morning Post op basis van het artikel van de wetenschap­pers.

Volgens Chinakenne­r Bruno Hellendorf­f (Egmont Instituut voor Internatio­nale Betrekking­en) gaat het vooral om fundamente­el wetenschap­pelijk onderzoek: ‘Omdat China economisch wil innoveren in plaats van technologi­e te kopiëren.’

Er zijn geen concrete militaire toepassing­en, maar op termijn kan China hiermee wel de communicat­ie tussen nucleaire onderzeeër­s in de ZuidChines­e Zee verbeteren. ‘Een beter wetenschap­pelijk begrip van de ionosfeer helpt ook de eigen kwetsbaarh­eden in te schatten’, aldus Hellendorf­f. Complotden­kers beweren dat je door de ionosfeer te manipulere­n orkanen kunt opwekken, maar dat is volgens De Keyser onzin.

VS waren eerder

Op het vlak van ‘ionosfeerm­anipulatie’ is China een laatkomer. De VS sloten in 2014 een basis in Alaska die zulke experiment­en kon uitvoeren. Ook in Scandinavi­ë en Frankrijk staan dergelijke zendinstal­laties. ‘Maar er zijn praktische problemen’, aldus De Keyser. ‘Om gpssignale­n in Brussel te verstoren, moet je al een stuk ionosfeer minstens zo groot als België kunnen beïnvloede­n. Dat vraagt gigantisch veel energie. Bovendien zijn er alternatie­ven.’ Voor dit experiment gebruikte China de hoeveelhei­d elektricit­eit die een kleine stad kan verlichten.

Volgens Hellendorf­f is er geen reden voor directe bezorgdhei­d. ‘Maar er is een lang vergeten VNverdrag rond het vredevolle gebruik van de ruimte. Misschien wakkert dit experiment de interesse in die tekst weer aan.’

Dat je door de ionosfeer te manipulere­n orkanen kunt opwekken, is wetenschap­pelijke onzin

 ??  ?? Op termijn kan China met ionosfeerm­anipulatie de communicat­ie tussen nucleaire onderzeeër­s verbeteren.
Op termijn kan China met ionosfeerm­anipulatie de communicat­ie tussen nucleaire onderzeeër­s verbeteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium