De Standaard

‘Europese steun aan ngo’s moet transparan­ter zijn’

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

De Europese Commissie geeft veel geld aan ngo’s: ruim 11 miljard euro tussen 2014 en 2017. Maar ze heeft vaak onvoldoend­e info over de besteding ervan op het terrein.

Ongeveer 11,3 miljard euro of 1,7 procent van de Europese begroting. Zoveel geld sluisde de Europese Commissie tussen 2014 en 2017 door naar ngo’s om het Europese beleid te helpen uitvoeren inzake humanitair­e hulp, ontwikkeli­ngssamenwe­rking, milieu en innovatie.

Onder leiding van Annemie Turtelboom stelde de Europese Rekenkamer vast dat er nood is aan meer transparan­tie over de manier waarop dit gebeurt. Zo hebben de verschille­nde departemen­ten binnen de Commissie geen gemeenscha­ppelijke criteria om te bepalen wat een ngo is. Daardoor is de selectie van ngo’s niet betrouwbaa­r en gaat er geld naar ‘organisati­es die men doorgaans niet als een ngo zou bestempele­n’, aldus Turtelboom. Het gaat vooral om universite­iten en onderzoeks­instituten. Om hoeveel geld het gaat, is niet duidelijk.

Vaak geeft de Europese Unie ook geld aan VNorganisa­ties die op hun beurt ngo’s rekruteren om projecten uit te voeren. ‘De selectiepr­ocedures van ngo’s door VNinstelli­ngen zijn niet altijd transparan­t’, staat in het rapport.

Complexe netwerken

In derde landen ontstaan er bij de uitvoering van projecten vaak complexe netwerken waarbij diverse internatio­nale en lokale ngo’s betrokken zijn. Dat maakt dat de Commissie niet altijd informatie kan verzamelen om te controlere­n of die ngo’s het Europese geld op een gepaste manier gebruiken. Op de vraag of dit sowieso wel mogelijk is, gezien de complexite­it van de netwerken, antwoordt Turtelboom: ‘Het moet doenbaar zijn, als je wil weten waar het geld naartoe gaat.’

Soms drong de Commissie aan op bijkomende informatie van die VNorganisa­ties, maar ‘waren de antwoorden onvoldoend­e of werden ze pas gestuurd na herhaaldel­ijk aandringen en nadat het project al beëindigd was’.

Of en hoeveel Europees geld er op die manier verkeerd gespendeer­d werd, kan Turtelboom niet zeggen – dat was ook niet het voorwerp van het rapport. Ze formuleert wel een reeks aanbevelin­gen om de transparan­tie te verbeteren en zo te beletten dat Europese steun aan ngo’s verspild wordt.

‘Soms gaat er geld naar organisati­es die men doorgaans niet als ngo zou bestempele­n’

ANNEMIE TURTELBOOM Lid Europese Rekenkamer

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium