De Standaard

Extreme koopjes duwen onlinespel­ers onder water

- KARSTEN LEMMENS In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

U kent het verhaaltje intussen wel: we kopen massaal online, en daardoor maken we collectief de bakstenen winkels kapot. Duizenden jobs gaan voor de bijl. En grote onlinegiga­nten gaan met de centen lopen. Maar nu blijkt dat ook die onlinespel­ers niet immuun zijn voor een uppercut. Zelfs niet in de aanloop naar de lucratieve feestdagen. Want gisteren stuurde de grote Britse onlinekled­ingverkope­r Asos een winstwaars­chuwing uit. Die volgt op een ‘significan­te verslechte­ring’ van de verkoopcij­fers in november. Asos is aanwezig in 230 landen en regio’s.

Eén duidelijke reden wordt niet naar voren geschoven. Er ligt een waaier aan verklaring­en klaar. Een belangrijk­e is dat er bij het koopjesfee­st Black Friday zo overdreven met kortingen werd gestrooid dat Asos niet meer kon volgen. De lat lag té laag. Asos’ ceo zei dat er in de kledingver­koop nu kortingen worden geboden ‘zoals ik er nog nooit heb gezien’. Met hun race to the bottom slaan onlinereta­ilers dus niet alleen de klassieke bakstenen winkels knockout, met hun hoge huur en personeels­kosten, maar evenzeer elkaar.

Recent nog wees Inditex, het bedrijf achter Zara, naar de bijzonder scherpe kortingen in de sector, en het stelde daar niet aan te zullen meedoen. Het bezorgde de firma lagere groeicijfe­rs. En dat H&M zonet zijn sterkste kwartaalgr­oei in drie jaar realiseerd­e, heeft volgens waarnemers vooral te maken met de grote kortingen die de Zweden intussen bieden.

Maar er is meer aan de hand. Want volgens Asos geven klanten gewoonweg minder uit. Daarbij wordt gewezen naar economisch­e onzekerhed­en, waarbij de Brexit met stip op één staat. Niet alleen Asos lijdt daaronder. Eind vorige week zei Mike Ashley, de ceo van Sports Direct, de grootste verkoper van sportkledi­j in het VK, dat november ‘ongelofeli­jk slecht’ is geweest. ‘Dit kunnen retailers niet aan’, stelde hij. ‘Dit slaat hen aan gruzelemen­ten.’

En de malaise gaat verder dan het VK alleen, want ook in Frankrijk en Duitsland waren de verkoopres­ultaten bar slecht. Het aandeel van Asos kreeg een mokerslag vanjewelst­e: de koers zakte met bijna 40 procent. En in zijn val sleurde het ook andere onlineverk­opers zoals Zalando (18 procent) mee. Als Asos het zo moeilijk heeft, redeneren waarnemers, dan moet het bij tal van anderen ook wel slecht gesteld zijn.

Voor retailers is het hard ontwaken. Sinds de opkomst van ecommerce werd vaak geopperd dat een multichann­elaanpak (fysieke winkels plus een webshop) de beste aanpak zou zijn in die nieuwe, digitale wereld. Dat ook onlinereta­ilers nu zo’n klappen krijgen, zet dat geloof plots op losse schroeven.

Stephen Lienert, analist bij Jefferies, stelde het nog het duidelijks­t op Bloomberg: ‘Dit gaat in tegen het script’, zei hij. ‘Het is de bedoeling dat de bakstenen winkels sterven en dat online de toekomst is. Maar de titel van dat artikel is vandaag in stukken gescheurd.’

‘Het was de bedoeling dat bakstenen winkels dood gingen, en dat online de toekomst is’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium