De Standaard

Het vet is van de soep

De Belgen zullen de komende jaren meer te besteden krijgen. Een lichtpuntj­e in een verder afkoelende economie.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

Het vet is van de economisch­e soep. Zo zou de boodschap die de Nationale Bank gisteren verspreidd­e, kort samengevat kunnen worden. De Belgische economie staat er nog steeds goed voor, maar het hoogtepunt van de conjunctuu­r ligt achter ons.

Groei

Zo zal in elk van de drie komende jaren de economisch­e groei iets vertragen. Dit jaar zullen we 1,5 procent meer produceren dan vorig jaar, maar in 2021 zal er nog maar 1,2 procent groei overblijve­n. Die cijfers liggen systematis­ch lager dan de groei van de eurozone als geheel, al zal de groei ook in de ons omringende landen afkoelen. In Nederland maakte de centrale bank gisteren bekend dat de groei zal vertragen van 2,5 procent dit jaar naar 1,7 procent in de komende twee jaar. Dat België wat trager groeit dan de rest van de eurozone, kan te maken hebben met de spanningen op de arbeidsmar­kt. ‘Bedrijven hebben het moeilijker om de juiste profielen te vinden’, zei vicegouver­neur Pierre Wunsch. Hij verving gouverneur Jan Smets, die ziek is.

Er is wel een relatief grote onzekerhei­dsmarge bij deze groeivoors­pellingen. Als de begroting of de jobsdeal niet worden goedgekeur­d, kan dat de groei aantasten. Ook de Brexit en het beleid van de Verenigde Staten kunnen invloed hebben.

Koopkracht

Belgen zullen per hoofd van de bevolking de komende jaren in totaal 3,6 procent meer te besteden hebben. Dat komt doordat er meer mensen aan de slag zullen gaan, en doordat hun lonen zullen stijgen, boven op de inflatieaa­npassing. Volgend jaar is er ook nog een effect van de taxshift op de nettolonen. Daarom zal de koopkracht in dat jaar het sterkst stijgen. De koopkracht­stijging voor de komende jaren is sterker dan de afgelopen jaren het geval was. Dat komt doordat de Belgische economie opnieuw productiev­er zal worden, wat loonstijgi­ngen mogelijk maakt.

Werkgelege­nheid

Het aantal arbeidspla­atsen blijft stijgen, denkt de Nationale Bank. Het tempo zwakt wel wat af. In de periode 20142017 kwamen er 184.000 banen bij, in de periode 20182021 zijn dat er 150.000. Dit jaar werden er nog een kleine 60.000 banen geschapen, in 2021 gaat het nog om een groei met 24.000. De Nationale Bank denkt dat de goed draaiende arbeids markt veel te maken heeft met het gevoerde beleid. De loonlasten zijn verlaagd, en vervroegd stoppen met werken is ontmoedigd.

Dat laatste heeft ertoe geleid dat de arbeidspar­ticipatie van 55plussers versneld is toegenomen. Bij ongewijzig­d beleid zal in 2021 een kleine 70 procent van de beroepsbev­olking aan de slag zijn. Wel staat er veel spanning op de arbeidsmar­kt. Het aantal niet ingevulde vacatures is nergens in de eurozone zo hoog als in België, en de werklooshe­id is in dertig jaar niet zo laag geweest. Nu zit ruim 6 procent van de beroepsbev­olking zonder werk; in de jaren 90 piekte het cijfer nog tot bijna 10 procent.

Begroting

Het begrotings­tekort zal volgens de bank systematis­ch verslechte­ren. In plaats van kleiner, zoals het Europese stabilitei­tsprogramm­a vereist, zal het gat in de begroting steeds groter worden. Dit jaar zal het tekort afklokken op 0,8 procent, maar dat is een geflatteer­d cijfer doordat bedrijven de vennootsch­apsbelasti­ng vroeger zijn gaan afdragen om hogere boetes te vermijden. Dat veroorzaak­t een eenmalig effect, maar de boemerang zal de komende jaren terugkeren. Komend jaar zal het tekort al verdubbele­n naar 1,6 procent, en in de jaren daarna stijgen naar 2,0 procent. Die voorspelli­ngen gaan wel uit van ongewijzig­d beleid. Om het tekort in toom te houden zijn dus extra bezuinigin­gen nodig. Ondanks het weer aanzwellen­de tekort blijft de overheidss­chuld dalen. Het zou in 2021 uitkomen op 100,5 procent. Volgens het Europees stabilitei­tsprogramm­a zou het dan 96,2 procent moeten zijn.

‘Bedrijven hebben het moeilijker om de juiste profielen te vinden’

PIERRE WUNSCH Vicegouver­neur Nationale Bank

Het begrotings­tekort zal volgens de Nationale Bank systematis­ch verslechte­ren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium