De Standaard

Engie betaalt 600 euro extra

Energiereu­s Engie gaat een extra eindejaars­premie van 600 euro uitbetalen aan 41.000 werknemers in Frankrijk. Op vraag van de Franse president.

-

PARIJS (DS, AFP) I President Emmanuel Macron had de werkgevers in Frankrijk onlangs opgeroepen om, op vrijwillig­e basis, een (extra) eindejaars­premie uit te betalen aan de werknemers. Die (onbelaste) premie moet de koopkracht van de Fransen helpen opkrikken, was de boodschap van Macron.

De timing van de oproep aan het bedrijfsle­ven is geen toeval. Frankrijk staat al weken onder sociale hoogspanni­ng, nadat onvrede over dure brandstof en gebrek aan koopkracht had geleid tot wijdverspr­eid protest, aangevoerd door de ‘gele hesjes’.

Engie gaat in op de bede van de president. Het energiebed­rijf kondigde gisteren aan een premie van 600 euro te zullen uitbetalen aan in totaal 41.000 werknemers in Frankrijk. Het gaat om personeels­leden die bruto minder dan 2.500 euro verdienen. De maatregel zal Engie 25 miljoen euro kosten.

Op die manier schaart Engie, het moederbedr­ijf boven het Belgische Electrabel, zich in een hele rij van grote Franse bedrijven die positief hebben geantwoord op de oproep van de president.

Onder meer telecomope­rator Orange, olieproduc­ent Total, de Franse spoorwegen en bandenfabr­ikant Michelin gingen Engie al voor. Voor de spoorwegen gaat het om een grote operatie. Zij gaan meer dan honderddui­zend werknemers een premie betalen.

Begroting

De speciale premies van de grote Franse bedrijven zijn een aanvulling op de koopkracht­verhoginge­n die – onder druk van het straatprot­est door de gele hesjes – door de Franse regering zelf zijn aangekondi­gd.

Zo belooft president Macron vanaf 1 januari een verhoging van het minimumloo­n met 100 euro per maand. Voor gepensione­erden die minder dan 2.000 euro per maand trekken, verdwijnt de geplande verhoging van de sociale bijdragen. De werkgevers kunnen dan weer rekenen op een lastenverl­aging op overuren.

Door al die maatregele­n – kostprijs: 10 miljard euro – loopt het Franse begrotings­tekort op tot boven 3 procent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium