De Standaard

Top Asit Biotech weggestemd

-

Drie bestuurder­s van Asit Biotech, onder wie de ceo, werden gisteren weggestemd. Twee nieuwe werden benoemd. Vandaag wordt beslist over de ceo.

De adviesorga­nisatie Deminor, gespeciali­seerd in aandeelhou­derskwesti­es, is erin geslaagd de top van het beursgenot­eerde biotechnol­ogiebedrij­f Asit Biotech grotendeel­s naar huis te sturen op een bijzondere algemene vergaderin­g. Thierry Legon, de stichter en ceo, kreeg ontslag als bestuurder. Ook de voorzitter, Gert Zettlmeiss­l, en Jean Duchateau werden door de aandeelhou­ders als bestuurder afgezet.

De bestuurder die ook financieel directeur is, Everard Van der Straten, overleefde de stemming.

De biotechexp­erts Louis Champion en Michel Baijot werden benoemd als bestuurder. Baijot zou mogelijk een grotere rol krijgen. De wijziginge­n zijn het gevolg van een opstand van kleinere aandeelhou­ders, die gisteren de macht grepen via tussenkoms­t van De minor. Ze willen Legon ook weg als ceo. Hij zou wel mogen blijven in een wetenschap­pelijke rol. De ceo wordt echter benoemd en afgezet door de bestuurder­s en niet door de aandeelhou­ders.

Vandaag komt de nieuwe raad van bestuur samen om te beslissen over het functioner­en van de vennootsch­ap. De oude top werd verweten dat hij geen strategie heeft en een slecht beleid voerde. ‘Een autocratis­ch bedrijf zonder visie, dat frequent geld ophaalde’, zei Pierre Nothomb, managing partner van Deminor.

 ?? © asit ?? Thierry Legon.
© asit Thierry Legon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium