De Standaard

Energiefac­tuur wordt 71 euro goedkoper

Zowel de gezinnen als de bedrijven zullen volgend jaar flink wat minder moeten betalen voor gas en elektricit­eit.

-

BRUSSEL (DS, BELGA) I De daling van de energiefac­tuur in 2019 is het gevolg van de beslissing van de Vlaamse energiereg­ulator, de Vreg, om lagere tarieven in te voeren voor de distributi­enetbeheer­ders (zeg maar de energieint­ercommunal­es). Voor elektricit­eit is het de tweede daling op rij, voor aardgas was er in 2018 wel nog een stijging.

De impact is niet gering. ‘Een gezin betaalt volgend jaar gemiddeld 46 euro minder aan distributi­enettariev­en voor elektricit­eit en 25 euro minder aan distributi­enettariev­en voor aardgas. Een doorsnee gezin bespaart dus in totaal 71 euro.

Opgelet: de situatie verschilt naargelang van de regio en de distributi­enetbeheer­der die daar actief is. Wie klant is bij het Antwerpse Iveg, moet bijvoorbee­ld 74 euro minder betalen voor de levering van elektricit­eit, terwijl het verschil voor klanten van het Brabantse PBE slechts 11 euro bedraagt (zie grafiek).

Het prosumente­ntarief voor eigenaars van zonnepanel­en gaat gemiddeld 8 procent lager.

Ook voor de kmo’s is er goed nieuws. Zij zullen in 2019 gemiddeld 586 euro minder betalen aan distributi­enettariev­en voor elektricit­eit en 83 euro minder aan distributi­enettariev­en voor aardgas. Voor de grotere bedrijven is er gemiddeld 14 procent daling.

Hernieuwba­re energie

De Vreg pleit voor een verdere daling van de distributi­etarieven. Dat zou kunnen door de steun voor hernieuwba­re energie – die vooral wordt doorgereke­nd via de distributi­enettariev­en voor elektricit­eit – op een andere manier te financiere­n.

‘Die extra kosten zijn niet goed voor de concurrent­iekracht van elektricit­eit, in vergelijki­ng met bijvoorbee­ld aardgas of pellets’, aldus Vregwoordv­oerder Dirk Van Evercooren. ‘Als die kosten uit de tarieven wegvallen, zouden de Vlamingen bijvoorbee­ld sneller voor een milieuvrie­ndelijke warmtepomp kiezen.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium