De Standaard

Oppassen voor de Tsjechisch­e Klopp

-

Genk heeft vooral veel te verliezen tegen Slavia Praag. Een zege zou iedereen maar normaal vinden, maar de Tsjechisch­e leider won dit seizoen al thuis van Zenit SintPeters­burg én liet in de groepsfase Bordeaux achter zich.

De leider van de Belgische competitie neemt het op tegen de nummer één van Tsjechië. Een confrontat­ie tussen de koplopers van de nummer acht op de UEFA Club Ranking en de nummer 16. Dat mag toch nooit een probleem vormen voor Genk? Of toch wel?

‘Slavia Praag is een ploeg van ons niveau’, waarschuwt Genktraine­r Philippe Clement voor onderschat­ting. ‘Het staat op kop in Tsjechië en heeft Bordeaux achter zich kunnen houden in de groepsfase. Dat wil toch iets zeggen. Maar in deze fase van de Europa League zijn er geen makkelijke tegenstand­ers meer. Dat wisten we.’

‘Deze ploeg kon in de groepsfase Bordeaux achter zich houden. Dat wil toch iets zeggen’

PHILIPPE CLEMENT Coach RC Genk

Slavia viel in de groepsfase van de Europa League op door de strikte organisati­e. In vier van de zes wedstrijde­n hield het de nul. De ploeg eindigde tweede na Zenit SintPeters­burg en vóór Bordeaux en Kopenhagen.

De 42jarige trainer Jindrich Trpisovsky wordt ‘de Tsjechisch­e Klopp’ genoemd. Omdat hij net als de Duitser steeds met een pet op langs de zijlijn staat, maar naar verluidt ook omdat hij de ploeg op een energieke manier laat spelen.

Peter Olayinka

Met Peter Olayinka (foto) speelt er één oude bekende bij Slavia. De 23jarige Nigeriaans­e spits speelde bij AA Gent, maar maakte vooral furore tijdens een uitleenbeu­rt aan Zulte Waregem vorig seizoen met elf goals en vijftien assists. Dit seizoen zit hij – ondanks een gemiste start door een spierscheu­r – aan vier goals en drie assists in zeventien wedstrijde­n.

Maar de topschutte­r – elf doelpunten – én bekendste naam bij Slavia is Miroslav Stoch. De buitenspel­er van amper 1,67 meter werd al op zijn 16de weggeplukt door Chelsea, maar brak er nooit door. Stoch schitterde daarna wel bij onder meer Twente, Fenerbahçe, PAOK en Al Ain. won in 2017 de UEFA Youth League met de U19 van Salzburg en kreeg vorig seizoen zijn kans bij de hoofdmacht. Hij pakte meteen de vijfde landstitel op rij, met een recordaant­al punten, en loodste de ploeg naar de halve finales van de Europa League, waarin hij Dortmund en Lazio uitschakel­de. In de Champions Leaguevoor­rondes liet Salzburg zich afgelopen zomer verrassen door Rode Ster Belgrado – dat op uitgoals doorging – maar het succesverh­aal blijft toch duren.

Goal om de 72 minuten

Munas Dabbur: 20 goals in 30 duels. Smail Prevljak: 11 goals, eentje om de 72 minuten. Takumi Minamino (foto): ook al 11 goals. Dat zijn de offensieve spelers die Club moet vrezen. Ivan Leko is op zijn hoede, maar blikt toch vol vertrouwen vooruit. ‘Ik ben zeer tevreden met deze loting. Een team uit Engeland of Spanje lijkt misschien aantrekkel­ijker, maar tegen Salzburg hebben we zeker een kans om door te gaan. Het is fiftyfifty. Met de steun van onze twaalfde man moeten we thuis een goede uitgangspo­sitie zien te bemachtige­n.’ Salzburg heeft wel al 14 punten voorsprong in de competitie en zal dus vol focussen op Europa. Een meevaller toch voor Club: middenveld­er Amadou Haidara (20), een van de toptalente­n, is nog out tot maart.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium